Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken
Tilburg Politiek 99723

Geboren

1 okt. 1904
Tilburg

Aankomst

4 sep. 1944
Dachau

Doorgevoerd

Natzweiler
19 sep. 1944

Aanvullingen

Godfried van Agthoven op 17 nov. 2016
Vergelijk kampnummers van Eras (99723) en Bakels (99718) met volgorde van aankomst respectievelijk 4 en 6 september 1944. Lijkt niet juist ? Godfried van Agthoven. ( medewerker Titus Brandsma Museum )
Godfried van Agthoven op 17 nov. 2016
Vergelijk kampnummers van Eras (99723) en Bakels (99718) met volgorde van aankomst respectievelijk 4 en 6 september 1944. Lijkt niet juist ? Godfried van Agthoven. ( medewerker Titus Brandsma Museum )
BB op 9 aug. 2015
Jan Eras was van 1929 tot 1944 bestuurslid van de Tilburgsche Spaarbank en was in 1941 tot de verzetsbeweging toegetreden. Hij behoorde tot een van de toen in Tilburg actieve verzetsorganisaties, te weten de Orde Dienst (OD), de Oranje Wacht en de Geuzen. Hij was samen met o.a. Jan van de Mortel betrokken bij de verspreiding van illegale geschriften. Door verraad waren de Duitsers op de hoogte van een bespreking van de drie organisaties om tot een eenheid te komen. Op 8 september 1941 werden twaalf personen gearresteerd, waaronder Eras. Hij werd op 9 september 1941 in Den Haag door de Duitsers gearresteerd. Tot midden februari 1942 zat hij gevangen in de strafgevangenis "Oranjehotel" van Schevningen. Daarna verbleef hij bijna drie jaar in verschillende concentratiekampen in Nederland en Duitsland: Amersfoort, Buchenwald, Amersfoort, Vught, Utrecht, Natzweiler, Dachau, Eilach, Schönberg, totdat hij op 29 december 1944 overleed in het kamp Vaiglen in Vaihingen a.d. Ens, bij Oldenburg in Duitsland.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.