Anjo Lodewijks
opVia Arolsen Archives en Every Name Counts (Zooniverse.org)

Heerlen In concentratiekampen droegen politieke gevangenen dit merkteken op hun kleding. Nederlandse gevangenen met een rode driehoek waren vooral verzetsmensen. 101224
Via Arolsen Archives en Every Name Counts (Zooniverse.org)
De vrijgezelle elektromonteur Jan Moolevliet wordt op verdenking van lidmaatschap van de Ordedienst opgepakt in Heerlen. Na in Nederland in op verschillende plaatsen te hebben gevangen gezeten, wordt Jan Moolevliet op 2 juli 1942 getransporteerd van K.L. Neuengamme, waar hij daags erna aan komt. Jan Moolevliet is een gevangene die valt onder het onder het zogenaamde Nacht- und Nebelerlaẞ. Nacht und Nebel was een speciale strafklasse die de 'Chef des Oberkommando der Wehrmacht' veldmaarschalk Wilhelm Keitel in opdracht van Adolf Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog liet instellen om verzetsmensen spoorloos te laten verdwijnen. Hij gaat daarna op transport naar K.L. Natzweiler (nr.17329) in de Elzas. Als de geallieerden in september de Elzas en kamp Natzweiler naderen, besluit de SS het kamp te ontruimen en gaat Moolevliet op transport naar K.L. Dachau waar hij op 6-9-1944 arriveerde (nr.101224). Maar 8 dagen later gaat wordt hij doorgevoerd naar K.L. Mauthausen. Hier is hij op 16 april 1945 in Kdo. Gusen II op 24 jarige leeftijd overleden.
Zie voor informatie over de gevangenen ook Arolsen Archives
Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen.
U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.