Jan Post

Kampen In concentratiekampen droegen politieke gevangenen dit merkteken op hun kleding. Nederlandse gevangenen met een rode driehoek waren vooral verzetsmensen. 69052

Terug Tentoonstelling
  • Geboren
  • 05-03-1926
  • Nieuwe Krim
  • Aankomst
  • 26-05-1944
  • Dachau
  • Bevrijd
  • 29-04-1945
  • Dachau

Aanvullingen

Jan Gerritsen

op

Overleden 23 maart 2014.

Peter

op

Naar aanleiding van de aanvulling van Jan Slomp: De geboortedatum van Jan Post is 05-03-1926, zoals inmiddels ook boven de aanvulling vermeld staat. Hij is overleden op 23-03-2014. Voor deze data zie: http://www.post-roemenie.nl/ en http://familieberichten.nl/nl/card/Overlijden/Jan-Post/156847

Jan Slomp

op

Jan Post, geboren in 1926, overleden 2014 (exacte data weet ik niet), zoon van KP leider Marinus Post (oudere broer van Johannes) en Annie Salomon. Marinus was landbouwer aan de Venedijk even buiten Kampen. Op 27 juli 1943 werd de boerderij overvallen. Er ontstond een hevig vuurgevecht, waaraan ook Jan toen 17 jaar, mee deed. Toen de SD een mitrailleur in stelling bracht vluchtte Marinus. Hij werd later in de buurt van Alkmaar gepakt en gefusilleerd. Zijn vrouw werd naar het vrouwenkamp Ravensbrück getransporteerd. De boerderij werd in brand gestoken. De zeventienjarige Jan Post naar Dachau. Hij overleefde. Hij maakte indruk op zijn medegevangenen door zijn rust en gelovige uitstraling. Na terugkeer zette hij zich, intussen getrouwd, met zijn vrouw Detta in voor maatschappelijke en kerkelijke doeleinden. Hij was de ziel van de Kampense actie voor Hongaarstalige gemeenten in Roemenië. Op 21 maart 2015 werd na een wedstrijd de postume Jan-Post-Prijs in Kampen uitgereikt aan de vijf kinderen van basisscholen die het mooiste opstel over de Tweede Wereldoorlog hadden geschreven.

Zie voor informatie over de gevangenen ook Arolsen Archives

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen.
U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het Digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten.

Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren. Een ingekorte versie zal worden toegevoegd aan het monument in de tentoonstelling.
Tripadvisor