Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken
Groningen Politiek 99675

Geboren

11 jun. 1904
Vries

Aankomst

6 sep. 1944
Dachau

Doorgevoerd

Neuengamme
22 okt. 1944

Aanvullingen

Wim Ensing op 11 jul. 2021
Jan Stoffer Alberts en zijn twee broers Fedde (1901 - 1973) en Hilbrand (1897 - 1984) waren al voor de oorlog betrokken bij de CPN.. Jan Stoffer was actief in de politiek en was lijsttrekker voor die partij bij de provinciale staten verkiezing in april 1935. De CPN kreeg te weinig stemmen voor een zetel. Twee maanden later waren er gemeenteraadsverkiezingen en opnieuw was Jan Stoffer lijsttrekker, nu namens de CPN in Vries. Ook nu vergaarde de partij te weinig stemmen voor een zetel, ook al scheelde het weinig. Toen de oorlog uitbrak werd de CPN al spoedig illegaal verklaard. Na de Februaristaling 1941 nam de bezetter harde maatregelen tegen organisatoren en deelnemers. Bovendien was de bezetter bang dat ook buiten Amsterdam stakingen zouden kunnen uitbreken. In Drenthe werd de leider van de CPN afdeling Assen, Geert Wolter Zuidhof, gearresteerd. Daarop volgden nog een handvol arrestaties in april 1941. Jan Stoffer kon met de hulp van partijgenoten vooralsnog uit handen van de bezetter blijven. Door de arrestaties van de andere kopstukken van de partij bleef Jan Stoffer in de zomer van 1941 zo'n beetje als enige over en kwam de organisatie van het verzet bij hem terecht. In september 1941 kreeg de bezetter toch Jan Stoffer in handen. Hij werd naar het Groninger Huis van Bewaring gebracht en meerdere malen verhoord. Via het doorgangskamp Amersfoort kwam Jan Stoffer in kamp Buchenwald terecht. Daar kwam hij ook zijn twee broers weer tegen, Fedde en Hilbrand. Eind juli 1943 meldde Jan Stoffer zich bij het ziekenhuis van Buchenwald. Na onderzoek bleek dat hij een liesbreuk had waaraan hij geopereerd moest worden. De operatie slaagde. Jan Stoffer is in ieder geval nog gevangene geweest in Natzweiler en Dachau. Helemaal aan het eind van de oorlog dook hij op in Neuengamme waar hij maar kort geweest is. Eind april, begin mei 1945 is hij op transport gesteld naar Lübeck en vandaar naar Neustat im Holsten aan de Lübecker Bocht. Daar werden duizenden gevangenen ingescheept in enkele schepen die op 3 mei 1945 gebombardeerd werden door de RAF. Duizenden gevangenen kwamen om het leven waaronder Jan Stoffer Alberts, althans, zijn lichaam is nooit gevonden.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.