Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken
Den Haag Politiek 90837

Geboren

31 jul. 1922
Semarang (Nederlands-Indië)

Aankomst

6 aug. 1944
Dachau

Doorgevoerd

Flossenbürg
24 aug. 1944

Aanvullingen

B Benneker op 29 mei 2015
Jan van Koesveld wordt op 31 juli 1922 geboren te Semarang op Java. Bij het uitbreken van de oorlog woont hij in Nederland en woont aan de Haagschestraat 48 in Scheveningen. Hij zou werken als kantoor- of magazijnbediende en raakt aan het begin van de oorlog betrokken bij het gewapende verzet tegen de bezetter. Hij wordt op 19 februari 1942 gearresteerd door de Sipo Den Haag vanwege verboden wapenbezit en wordt gevangen gezet. Waar hij tussen 19 februari 1942 en 13 november 1942 gevangen heeft gezeten is niet geheel duidelijk, maar op Duitse documenten wordt vermeld dat hij op enig moment 14 dagen gevangen zat in Kamp Amersfoort. Mogelijk is dit de periode voorafgaand aan zijn deportatie naar K.L. Buchenwald waar hij op 13 november 1942 aankomt en wordt geregistreerd onder gevangenen nummer 4221. Op 19 juli 1943 vertrekt een transport met gevangenen vanuit concentratiekamp Buchenwald met onbekende bestemming. Het doel van de reis blijkt de Poolse hoofdstad Warschau te zijn. Daar zullen de gevangenen uit Buchenwald worden ingezet als kwartiermakers; bouwers van een nieuw concentratiekamp. In de trein vanuit Buchenwald waren 223 Duitsers, 47 Fransen, 13 Belgen, 1 Italiaan, 1 Luxemburger. En 15 Nederlanders, meest politieke gevangenen. Onder hen is ook Jan van Koesveld. http://swen.co/het-onbekende-kamp-van-warschau-37786/ Na zijn verblijf vol ontberingen en harde dwangarbeid in Warschau komt Jan van Koesveld op 6 augustus 1944 aan in K.L.Dachau waar hij wordt geregistreerd onder nummer 90837 en waar hij slechts drie weken verblijft om weer doorgevoerd te worden naar een ander concentratiekamp, ditmaal een Aussenkommando van K.L. Flossenburg ten oosten van de plaats Nürnberg. Hij komt er op 24 augustus 1944 aan. Hiervandaan komt hij in het Kdo. Rabstein dat in Tsjechie ligt. In het voorjaar van 1944 is er een barakkenkamp ingericht voor circa 600 gevangen die in de zandsteenmijnen moeten werken bij Kamnitz-Neudörfel. Aan het einde van de oorlog zijn er 1150 gevangenen in het kamp als het door op 23 april 1945 door de Amerikanen wordt bevrijd. Jan van Koesveld heeft de verschrikkingen en ontberingen overleeft en is op 8 juni 2001 in Rotterdam overleden.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.