Johan Kuijer

Amsterdam In concentratiekampen droegen politieke gevangenen dit merkteken op hun kleding. Nederlandse gevangenen met een rode driehoek waren vooral verzetsmensen. 110692

Terug Tentoonstelling
  • Geboren
  • 11-01-1922
  • Loenersloot
  • Aankomst
  • 22-09-1944
  • Dachau
  • Bevrijd
  • 29-04-1945
  • Dachau

Aanvullingen

Karin

op

karinkuijer58@gmail.com

Eddy

op

Inschrijfkaart Buchenwald.

Jos en Karin Kuijer (zoon en dochter van Johan Kuijer)

op

foto van Johan Kuijer gemaakt oktober 1949

Karin Kuijer

op

Mijn naam…. Johan KUIJER , onder kampvrienden Jan genoemd. Geb. 11.01.1922 te Loenersloot. Opgegroeid in Amsterdam (rondom de Vredeskerk) met mijn ouders en zus. Tot mijn 18e levensjaar leidde ik een zorgeloos leven. Na de inval van de Duitsers heb ik mij bij een verzetsbeweging aangesloten, ontstaan in de parochie van de Amsterdamse Vredeskerk. Na te zijn verraden is onze verzetsgroep in juni 1941 opgepakt. Via de huizen van bewaring aan de Weteringschans en de Amstelveenseweg in Amsterdam en Kamp Amersfoort werd ik getransporteerd naar concentratiekamp Buchenwald. Hier ben ik o.a. te werk gesteld in de ”Gustloff Werke”, waar ik mijn sabotagewerkzaamheden voort kon zetten door de lopen van de gefabriceerde geweren licht krom te trekken. Eind 1943 ben ik als NN, “Nacht und Nebel”, gevangene naar Natzweiler afgevoerd. Na D-day bij de ontruiming van Natzweiler werd ik naar Dachau getransporteerd, alwaar ik samen met mijn vrienden een zware winter met veel ziektes moest zien te overleven. Op 29 april 1945 werden wij door de Amerikanen bevrijd. Na de oorlog heb ik een opleiding gevolgd om bij de politie in Amsterdam te gaan werken. In 1950 ben ik getrouwd en kreeg 2 kinderen. Johan Kuijer Overleden 18 november 1978 , Amsterdam

Zie voor informatie over de gevangenen ook Arolsen Archives

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen.
U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het Digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten.

Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren. Een ingekorte versie zal worden toegevoegd aan het monument in de tentoonstelling.
Tripadvisor