Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken
Wageningen Politiek 33013

Geboren

23 aug. 1902
Orsoy (Duitsland)

Aankomst

1 aug. 1942
Dachau

Doorgevoerd

Flossenbürg
26 aug. 1944

Aanvullingen

Jan Dolphijn op 27 apr. 2015
Jan Dolphijn wordt lid van de Communistische Partij Nederland en is voor die partij voor de Tweede Wereldoorlog lid van de gemeenteraad van Wageningen. In juli 1940 wordt hij op last van de Rijkscommissaris uit de gemeenteraad gezet. Na de februaristaking van februari 1941 wordt door de Duitse bezetter de jacht op de communisten geopend. Als gevolg daarvan wordt Jan op woensdag 25 juni 1941, 's morgens om 07:00 uur, op verzoek van de Sicherheitspolizei te Arnhem, door twee Wageningse politieagenten gearresteerd in zijn woning aan de Essenlaan 31. Diezelfde dag wordt hij om 11:00 uur overgebracht naar de SD in Arnhem. Als politiek gevangene wordt hij daarna naar een kamp afgevoerd en verdwijnt uit beeld. Eind mei 1945 blijkt Jan in het op 29 april 1945 door de Amerikanen bevrijde kamp Dachau te zijn. Hij was één van de 500 Nederlanders die daar toen nog verbleven. Op 27 mei 1945 vertrekt hij vanuit Dachau weer naar Nederland (Wageningen). Johannes Dolphijn wordt 82 jaar oud. Hij overlijdt op 29 maart 1985 te Wageningen.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.