Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken
Den Haag Politiek 100913

Geboren

27 nov. 1901
Bergambacht

Aankomst

6 sep. 1944
Dachau

Doorgevoerd

Neuengamme
22 okt. 1944

Aanvullingen

BB op 5 aug. 2016
Johannes (Jan) Duhen woonde bij het uitbreken van de oorlog met zijn vrouw en twee kinderen aan de Camera Obscurastraat 158 te Den Haag. Duhen was werkzaam als straatveger en was een opvallende verschijning vanwege zijn grote postuur. Jan Duhen was actief in het openlijk verspreiden van illegale kranten en lectuur. Volgens Duitse documenten zou hij ook betrokken zijn geweest bij "De Waarheid". Op 12 augustus 1941 werd Jan Duhen op last van de Sipo Den Haag opgepakt en opgesloten in het Oranjehotel te Scheveningen. Van hieruit werd hij overgebracht naar P.D. Amersfoort. Op 31 maart 1942 arriveerde hij met een transport in K.L. Buchenwald, waar hij onder haftlingnummer 215 werd geregistreerd. Vanwege zijn forse postuur werd hij vaak in de zware arbeidskommandos gestopt. Duhen valt onder het zogenaamde Nacht- und Nebelerlaẞ. Nacht und Nebel was een speciale strafklasse die de 'Chef des Oberkommando der Wehrmacht' veldmaarschalk Wilhelm Keitel in opdracht van Adolf Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog liet instellen om verzetsmensen spoorloos te laten verdwijnen. Twee speciale Nacht und Nebel-concentratiekampen waren Natzweiler-Struthof in de Elzas, tegenwoordig in Frankrijk, en Groẞ Rosen in Polen. De gevangenen werden barbaars behandeld en moesten meestal op een hongerdieet in de steengroeve werken totdat de dood volgde. Ze mochten geen brieven schrijven of ontvangen, de familieleden mochten niet weten waar de gevangenen verbleven en de verwanten werden bij overlijden niet op de hoogte gesteld. Veel verzetsmensen uit Frankrijk, Luxemburg, Nederland en Noorwegen zijn zo op gruwelijke wijze om het leven gekomen. Op d.d. 2-3-1944 gaat hij weer op transport, dit keer naar K.L. Natzweiler. Ook hier wordt hij, als gevangene 7784, in de zware arbeidskommandos ingedeeld, maar weet de ontberingen te overleven. Volgens Duitse documenten heeft de zware arbeid zo zijn weerslag op Jan's lichamelijke toestand want hij weegt nog slechts 77 kg bij binnenkomst in Natzweiler, terwijl hij voorheen 105 kg zou hebben gewogen. Als de geallieerden de Elzas naderen besluit de SS Natzweiler te ontruimen en gaat ook Jan Duhen wederom op transport. Op 6-9-1944 komt hij in K.L. Dachau aan en wordt hier geregistreerd onder nummer 100913. Ongeveer 6 weken later wordt hij weer overgeplaatst, ditmaal naar K.L. Neuengamme op 22-10-1944. Jan Duhen weet uiteindelijk de oorlog te overleven, en is na de oorlog werkzaam als o.a. marktmeester en brugwachter. Op 26 maart 1993 is Johannes Duhen overleden op 91 jarige leeftijd.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.