Johannes Franz van Driel

Den Haag In concentratiekampen droegen politieke gevangenen dit merkteken op hun kleding. Nederlandse gevangenen met een rode driehoek waren vooral verzetsmensen. 100748

Terug Tentoonstelling
  • Geboren
  • 18-07-1885
  • Den Haag
  • Aankomst
  • 08-09-1944
  • Dachau
  • Overleden
  • 09-02-1945
  • Dachau

Aanvullingen

BB

op

Stukadoor Johannes van Driel woont bij het uitbreken van de oorlog aan de Hooftskade 69 te Den Haag. Hij is gehuwd sinds 18-1-1918 met Hendrika Gubler, geb. 3-4-1890 te Coevorden, en ze hebben 4 volwassen kinderen. Johannes van Driel komt in de periode tussen 1912 en 1926 een aantal keer met Justitie in aanraking vanwege diefstal en smokkel en zit daarvoor 6 maanden in de gevangenis. De fles is van grote invloed geweest op zijn daden, en hij zou in 1926, na zijn laatste straf, gestopt zijn met drinken en sinds dien niet meer in aanraking geweest met Justitie. Johannes van Driel is lid van de inmiddels illegaal verklaarde CPN als hij in op 12-8-1941 door de SD wordt opgepakt vanwege de verspreiding van illegale lectuur. Via het huis van bewaring in Scheveningen beland in P.D. Amersfoort en gaat van hieruit op transport naar K.L. Buchenwald, waar hij op 31-3-1942 gevangen wordt gezet. Hij wordt geregistreerd onder nummer 1860. Johannes van Driel wordt gevangene die valt onder het onder het zogenaamde Nacht- und Nebelerlaẞ. Nacht und Nebel was een speciale strafklasse die de 'Chef des Oberkommando der Wehrmacht' veldmaarschalk Wilhelm Keitel in opdracht van Adolf Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog liet instellen om verzetsmensen spoorloos te laten verdwijnen. Op 2-3-1944 gaat hij op transport naar K.L. Natzweiler en wordt daar gevangen gehouden en geregistreerd met nummer 7754. Als de geallieerde troepen in september 1944 de Elzas en het kamp Natzweiler naderen, wordt door de SS besloten het kamp te ontruimen. Johannes van Driel gaat weer op transport en komt op 8 september 1944 aan in K.L. Dachau, geregistreerd onder nummer 100748. Op 9 februari 1945 is hij in Dachau op 59 jarige leeftijd overleden.

Zie voor informatie over de gevangenen ook Arolsen Archives

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen.
U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het Digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten.

Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren. Een ingekorte versie zal worden toegevoegd aan het monument in de tentoonstelling.
Tripadvisor