Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken

Johannes Franz van Driel

Den Haag Politiek 100748

Geboren

18 jul. 1885
Den Haag

Aankomst

8 sep. 1944
Dachau

Overleden

9 feb. 1945

Aanvullingen

BB op 8 aug. 2015
Stukadoor Johannes van Driel woont bij het uitbreken van de oorlog aan de Hooftskade 69 te Den Haag. Hij is gehuwd sinds 18-1-1918 met Hendrika Gubler, geb. 3-4-1890 te Coevorden, en ze hebben 4 volwassen kinderen. Johannes van Driel komt in de periode tussen 1912 en 1926 een aantal keer met Justitie in aanraking vanwege diefstal en smokkel en zit daarvoor 6 maanden in de gevangenis. De fles is van grote invloed geweest op zijn daden, en hij zou in 1926, na zijn laatste straf, gestopt zijn met drinken en sinds dien niet meer in aanraking geweest met Justitie. Johannes van Driel is lid van de inmiddels illegaal verklaarde CPN als hij in op 12-8-1941 door de SD wordt opgepakt vanwege de verspreiding van illegale lectuur. Via het huis van bewaring in Scheveningen beland in P.D. Amersfoort en gaat van hieruit op transport naar K.L. Buchenwald, waar hij op 31-3-1942 gevangen wordt gezet. Hij wordt geregistreerd onder nummer 1860. Johannes van Driel wordt gevangene die valt onder het onder het zogenaamde Nacht- und Nebelerlaẞ. Nacht und Nebel was een speciale strafklasse die de 'Chef des Oberkommando der Wehrmacht' veldmaarschalk Wilhelm Keitel in opdracht van Adolf Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog liet instellen om verzetsmensen spoorloos te laten verdwijnen. Op 2-3-1944 gaat hij op transport naar K.L. Natzweiler en wordt daar gevangen gehouden en geregistreerd met nummer 7754. Als de geallieerde troepen in september 1944 de Elzas en het kamp Natzweiler naderen, wordt door de SS besloten het kamp te ontruimen. Johannes van Driel gaat weer op transport en komt op 8 september 1944 aan in K.L. Dachau, geregistreerd onder nummer 100748. Op 9 februari 1945 is hij in Dachau op 59 jarige leeftijd overleden.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.