Johannes Gerardus de Vries

Amsterdam In concentratiekampen droegen politieke gevangenen dit merkteken op hun kleding. Nederlandse gevangenen met een rode driehoek waren vooral verzetsmensen. 32680

Terug Tentoonstelling
  • Geboren
  • 03-04-1902
  • Amsterdam
  • Aankomst
  • 01-08-1942
  • Dachau
  • Bevrijd
  • 29-04-1945
  • Dachau

Aanvullingen

Jan Dolphijn

op

Dit is geen aanvulling. Ik wil graag weten waar de schrijver van dit biografische stuk de gegevens heeft gevonden van Neuengamme. Ook mijn opa werd daar vastgehouden van 1941-1942 en ik kan geen archieven vinden, (zie Johannes Dolphijn, ook op deze site). Misschien dat de schrijfster mevrouw Hofboer(?) mij verder kan helpen.

Edwin de Vries

op

Ik ben het jongste kleinkind, geboren in 1970. Daar mijn opa, jan de vries, in de loop van de jaren zeventig alzheimer kreeg en natuurlijk al de 70 was gepasseerd. Heb ik geen herinneringen van belang die ik zou kunnen delen, helaas.

Hennie

op

Mijn geliefde grootvader

Kittie Hofboer

op

Jan - Johannes Gerardus de Vries (Zwartjan) werd geboren in de Jordaan op de Lindengracht 52, in een inwendig pand aan de Witte Rozengang te Amsterdam op 3 april 1902, hij overleed op 13 september 1984 te Amsterdam. Jan trouwde op 4 juni 1924 met Heintje Luising, zij kregen vijf kinderen.

Jan, actief CPNer werd al op 17 november 1940 gearresteerd wegens het leiding geven aan de eerste verzetsbeweging. Toen de Duitsers in Augustus/September 1940 begonnen met werklozen naar Duitsland te sturen zamelden de communisten geld in om diegenen die weigerden te gaan te ondersteunen. In Oktober en November 1940 braken op verschillende werkobjecten stakingen uit waarvan Jan een van de voormannen was die daar leiding aan gaf. Zijn werkobject was in die tijd Ilpendam. Hij werd gevangen gezet in het Huis van Bewaring op de Weteringschans tot 6 November 1940. In de illegaliteit zette Jan zijn werkzaamheden binnen de CPN tegen de Duitse bezetters voort. Inmiddels waren de vervolgingen tegen de Joden begonnen, wat leidde tot: De Februariestaking 1941. Jan werd, na verraad, op 24/25 juli 1941 thuis gearresteerd en via de Euterpestraat naar kamp Schoorl 25 juli 1941, Amersfoort 18 augustus 1941 block 2 nr.52, Neuengamme 13 december 1941 block 2 nr: 6863, Dachau 1 augustus 1942 3K nr: 32680 Hij vertrok vanuit Neuengamme op 28 juli 1942 met het z.g. ‘Invalidentransport’, - dat waren gevangenen die zo uitgeput waren dat ze niet meer als werkkracht ingezet konden worden en naar Dachau overgebracht werden waar ze nog bruikbaar waren om experimenten op uit te voeren - (zie: Geen nummers maar Namen, levensverhalen uit concentratiekamp Dachau). Jan was ook slachtoffer van verschillende experimenten.

Jan kwam op 2 juli 1945 via Zwitserland, België weer thuis in de Jordaan. Dat was een groot feest! Na de oorlog bleef Jan zich inzetten voor rechtvaardigheid en een betere wereld. Jan een bijzonder sociaal, energiek, krachtig mens met doorzettingsvermogen hield vast aan zijn overtuiging, gevormd door ervaring en zelfstudie. Jan had na de oorlog nog enkele banen, eind jaren ’70 kreeg hij Alzheimer en stierf in verzorgingstehuis De Amstelhof te Amsterdam.

Kittie Hofboer

op

Kittie Hofboer

op

Mijn geliefde grootvader

Zie voor informatie over de gevangenen ook Arolsen Archives

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen.
U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het Digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten.

Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren. Een ingekorte versie zal worden toegevoegd aan het monument in de tentoonstelling.
Tripadvisor