Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken

Johannes Hendrik de Vries

Groningen Politiek 33973

Geboren

4 jan. 1907
Groningen

Aankomst

9 aug. 1942
Dachau

Bevrijd

Dachau
29 apr. 1945

Aanvullingen

BB op 28 jun. 2015
Johannes Hendrik de Vries is op 14-1-1907 geboren en is gehuwd met Grietje Jonkman en woonde aan de Jan Gouverneurstraat 34 in Groningen. Hij is van beroep kapper. Is lid van de CPN, betrokken bij het Noorderlicht en de Waarheidsgroep en wordt op 25-3-1941 gearresteerd door de SD vanwege het verspreiden van illegale lectuur, vlugschriften en stakingsoproepen. Hij heeft 7 maanden gevangen gezeten in het huis van bewaring en is daarna overgebracht naar kamp Amersfoort, om van daar uit op transport te gaan naar K.L. Buchenwald waar hij op 28-3-1942 aan komt. De Vries blijft daar gevangen (nr. 1213) tot 27-4-1942 en wordt doorgevoerd naar K.L. Gross Rosen, een kamp waar veel gevangenen onder het Nacht- und Nebelerlass worden opgesloten. Op 09-08-1942 wordt hij tenslotte overgeplaatst naar K.L. Dachau waar hij tot de bevrijding van het kamp blijft. Na de oorlog heeft hij een winkel in rookwaren en is op 15-05-1965 overleden.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.