Johannes Josephus Antonius (Jan) Payens

Eindhoven In concentratiekampen droegen politieke gevangenen dit merkteken op hun kleding. Nederlandse gevangenen met een rode driehoek waren vooral verzetsmensen. 101003

• Geboren
  • 17-09-1911
  • Nijmegen
  • Aankomst
  • 01-09-1944
  • Dachau
  • Doorgevoerd
  • 14-09-1944
  • Mauthausen

Aanvullingen

Marjolijn de Loos

op
Bij navraag in het CERD (Centre Eurpéen du Résistant Déporté) blijkt dat er geen sprake is van vooraf vermoorden van mensen toen de geallieerden oprukten. Ook zijn de gevangenen niet lopend getransporteerd uit het hoofdkamp naar Dachau. De gevangenen zijn per vrachtwagens en goederentreinen vervoerd begin september 1944. Een kleine groep gevangenen bleven achter en zijn pas later naar Dachau gebracht.

Marjolijn de Loos

op
De aankomst datum in Dachau klopt natuurlijk niet, 1970! Dat moet september 1944 zijn

A. J. Paijens

op
Toen door de geallieerde opmars in Frankrijk, het kamp Natzweiler werd ontruimd door de kampleiding, werden vooraf veel mensen vermoord. De gevangenen, die dit bespaard bleef, werden lopend getransporteerd naar Dachau. Mijn vader Jan Paijens heeft deze mars overleefd en kwam in sept. 1944 in Dachau.Op 22 sept. '44 ging hij naar Mauthausen. Op 27 okt. 1944 ging hij van Mauthausen, waar het kamp overvol was, naar Ebensee (Onderafdeling van Mauthausen). Hier werd hij, meer dood dan levend, op 6 mei 1945 bevrijd door de Amerikanen. Mijn vader overleed op 4 juli 1970 te Eindhoven.

Zie voor informatie over de gevangenen ook Arolsen Archives

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen.
U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het Digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten.

Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren. Een ingekorte versie zal worden toegevoegd aan het monument in de tentoonstelling.