Johannes Kruiniger

Vlaardingen In concentratiekampen droegen politieke gevangenen dit merkteken op hun kleding. Nederlandse gevangenen met een rode driehoek waren vooral verzetsmensen. 31022

Terug Tentoonstelling
  • Geboren
  • 21-11-1920
  • Vlaardingen
  • Aankomst
  • 07-07-1942
  • Dachau
  • Bevrijd
  • 29-04-1945
  • Dachau

Aanvullingen

Eddy

op

Bovenstaande informatie m.b.t. het verblijf in Kamp Amersfoort is onjuist, aangezien Kamp Amersfoort pas op 18-08-`41 in gebruik werd genomen.

BB

op

De Vlaardinger Johannes Kruiniger woont bij het uitbreken van de oorlog aan de Wilhelminastraat 31 te Vlaardingen. Hij zou schoenmaker zijn geweest en is niet gehuwd in 1940. Al snel na de capitulatie van Nederland, raakt Johannes Kruiniger betrokken bij het verzet. En net als de Februari-staking van 1941 van start gaat, wordt hij op 25-2-1941 met een groep anderen gearresteerd op last van de SD. Kruiniger wordt er van verdacht lid te zijn van de verzetsgroep De Geuzen en wordt via het huis van bewaring afgevoerd naar P.D.L. Amersfoort waar hij onder gevangenen nummer 7072 wordt geregistreerd. Met het transport van 8 april 1941 gaat hij vervolgens naar K.L. Buchenwald waar hij daags erna arriveerde. Hij wordt hier geregistreerd onder nummer 5470 en zit hier ruim een jaar gevangen en moet zware dwangarbeid verrichten. Op 6-7-1942 wordt Kruiniger doorgevoerd naar K.L. Dachau waar hij een dag later aan komt en wordt geregistreerd onder nummer 31022. Als op 29 april 1945 de Amerikanen K.L.Dachau bevrijden is Johannes Kruiniger gevangene in het Aussenkommando Fischen/Kottern. Dit kleine Ausenlager van Dachau was ingericht in september 1944 en er zaten naar schatting 300 gevangenen die voor Messerschmidt AG vliegtuigrompen bouwden.

Zie voor informatie over de gevangenen ook Arolsen Archives

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen.
U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het Digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten.

Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren. Een ingekorte versie zal worden toegevoegd aan het monument in de tentoonstelling.
Tripadvisor