Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken
Vlaardingen Politiek 31022

Geboren

21 nov. 1920
Vlaardingen

Aankomst

7 jul. 1942
Dachau

Bevrijd

Dachau
29 apr. 1945

Aanvullingen

Eddy op 21 sep. 2015
Bovenstaande informatie m.b.t. het verblijf in Kamp Amersfoort is onjuist, aangezien Kamp Amersfoort pas op 18-08-`41 in gebruik werd genomen.
BB op 3 sep. 2015
De Vlaardinger Johannes Kruiniger woont bij het uitbreken van de oorlog aan de Wilhelminastraat 31 te Vlaardingen. Hij zou schoenmaker zijn geweest en is niet gehuwd in 1940. Al snel na de capitulatie van Nederland, raakt Johannes Kruiniger betrokken bij het verzet. En net als de Februari-staking van 1941 van start gaat, wordt hij op 25-2-1941 met een groep anderen gearresteerd op last van de SD. Kruiniger wordt er van verdacht lid te zijn van de verzetsgroep De Geuzen en wordt via het huis van bewaring afgevoerd naar P.D.L. Amersfoort waar hij onder gevangenen nummer 7072 wordt geregistreerd. Met het transport van 8 april 1941 gaat hij vervolgens naar K.L. Buchenwald waar hij daags erna arriveerde. Hij wordt hier geregistreerd onder nummer 5470 en zit hier ruim een jaar gevangen en moet zware dwangarbeid verrichten. Op 6-7-1942 wordt Kruiniger doorgevoerd naar K.L. Dachau waar hij een dag later aan komt en wordt geregistreerd onder nummer 31022. Als op 29 april 1945 de Amerikanen K.L.Dachau bevrijden is Johannes Kruiniger gevangene in het Aussenkommando Fischen/Kottern. Dit kleine Ausenlager van Dachau was ingericht in september 1944 en er zaten naar schatting 300 gevangenen die voor Messerschmidt AG vliegtuigrompen bouwden.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.