Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken

Johannes Maria Kootwijk

Amsterdam Politiek 157421

Geboren

10 nov. 1920
Amsterdam

Aankomst

17 apr. 1945
Dachau

Bevrijd

Dachau
29 apr. 1945

Aanvullingen

Mark Kootwijk op 25 nov. 2017
Bloemenzee bij thuiskomst Jan
B op 5 jan. 2016
De vrijgezelle slagersknecht Jan Kootwijk woonde aan het begin van de oorlog aan de van Ostadestraat 352 in Amsterdam. Hij is lid van verzetsgroep Nederlandse Oranje Leger (N.O.L.). Onder een dekmantel van een gymnastiekvereniging die veel in het Amsterdamse Bos trainde worden plannen voor sabotage en oversteek naar Engeland bedacht. De groep bestond uit 42 man. Op 30-6-1941 worden door enkele leden van het N.O.L. opgepakt door de SD en er zou iemand doorslaan waardoor de hele groep wordt opgerold. Ook Jan Kootwijk wordt opgepakt op deze datum en overgebracht naar het huis van bewaring aan de Weteringschans. Na twee maanden overgeplaatst naar het huis van bewaring aan de Amstelveenseweg/Havenstraat. Hierna overgebracht naar P.D. Amersfoort, om op transport te gaan naar K.L. Buchenwald en daar op 2-4-1942 te arriveren. Geregistreerd onder nummer 2928. Vervolgens op 2-3-1944 doorgevoerd naar K.L. Natzweiler in de Elzas en daar op 4-3-1944 geregistreerd onder nummer 07775 als NN-Haeftling. Jan Kootwijk is een gevangene die valt onder het onder het zogenaamde Nacht- und Nebelerlaẞ. Nacht und Nebel was een speciale strafklasse die de 'Chef des Oberkommando der Wehrmacht' veldmaarschalk Wilhelm Keitel in opdracht van Adolf Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog liet instellen om verzetsmensen spoorloos te laten verdwijnen. Als de geallieerde troepen in september 1944 de Elzas en het kamp Natzweiler naderen, wordt door de SS besloten het kamp te ontruimen. Kootwijk gaat weer op transport en wordt vermoedelijk tewerkgesteld in het Aussenkommando Erzingen waar gevangenen worden ingezet om leisteenolie te winnen t.b.v. de Duitse oorlogsindustrie en brandstofwinning. KZ Erzingen was een klein Aussenkommando dat tegenover het station van Erzingen lag en ongeveer 200 tot 350 gevangenen telde. Toen op 16 april 1945 het algemene bevel door Heinrich Himmler werd gegeven dat alle concentratiekampen moesten worden geevacueerd, werd Kootwijk met 158 andere gevangenen overgebracht naar K.L. Dachau en arriveerde daar vanuit Erzingen op 17-4-1945. Hij wordt geregistreerd met gevangenen nummer 157421. Hier maakt hij de bevrijding mee op 29-4-1945. Jan Kootwijk keerde terug naar Amsterdam waar hij op 26-9-1949 op 28-jarige leeftijd is overleden.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.