Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken

Johannes Nicolaas Bronkhorst

Haarlem Politiek 68956

Geboren

23 jun. 1905
Buitenzorg (Nederlands-Indië)

Aankomst

26 mei 1944
Dachau

Bevrijd

Dachau
29 apr. 1945

Aanvullingen

f. bronkhorst op 8 mei 2017
Mijn vader was timmerman/uitvoerder. in crisis tijd kwam hij zonder werk in 1937 kon hij een part time baan krijgen als verzekeringsagent, Samen met zijn vriend jan Jacob Hamelink en enkele andere vrienden werd een verzetsgroep opgericht! Later de groep Hamelink genoemd. Deze groep hielpen ( joodse en niet joodse onderduikers. Daarnaast moest mijn vader ook de kost verdienen! Dus werd hij uitgenodigd ergens een verzekering af te sluiten. Daar zaten SS ers met geladen pistolen op tafel. Opgepakt en naar Amsterdam gestuurd, gemarteld en omdat hij zijn mond hield als beloning naar kamp Vught gestuurd. Vandaar naar Dachau! Voor meer kunt u mij contacten!

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.