Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken

Johannes Philippus Bronkhorst

Den Haag Politiek 69136

Geboren

2 aug. 1911
Den Haag

Aankomst

26 mei 1944
Dachau

Doorgevoerd

Buchenwald
12 dec. 1944

Aanvullingen

Madelon Lamboo en Tim Oord op 5 jun. 2015
Johannes Philipps (Jan) Bronkhorst is de broer van onze grootvader. Zijn zus Marie Bronkhorst is nog in leven. Zij wist ons te vertellen dat Johannes Philippus inderdaad bij het verzet zat. Hij bracht het blad "De Waarheid" rond bij het Vaillantplein in Den Haag. Daar werd hij gezien door een NSB'er die hem, en een aantal verzetstrijders van de Laakkade, heeft verraden. Hierna zijn ze opgepakt. In Dachau heeft Johannes Philippus geen dwangarbeid verricht. Dit omdat hij een verlamming had aan zijn arm (bij geboorte) en hier niet toe in staat was. De verzetstrijders van de Laakkade zijn helaas omgekomen in Dachau.Johannes Philippus is bevrijd. Op de bijgevoegde foto ziet u Philippus Johannes tezamen met zijn broers en zussen. Johannes Philippus (Jan) is de één na laatste van rechts op de foto.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.