Johannes Ruijs

Parijs In concentratiekampen droegen politieke gevangenen dit merkteken op hun kleding. Nederlandse gevangenen met een rode driehoek waren vooral verzetsmensen. 74122

Terug Tentoonstelling
  • Geboren
  • 03-08-1891
  • Amsterdam
  • Aankomst
  • 20-06-1944
  • Dachau
  • Overleden
  • 11-02-1945
  • Dachau

Biografie

Johannes Ruijs was kunstschilder in Parijs. Hij kwam op 20 juni 1944 als ‘Nacht und Nebel’-gevangene binnen in Dachau en kreeg het nummer 74122. Twee maanden later, in augustus 1944 werd hij vrijgelaten. Op 6 september 1944 kwam Ruijs voor de tweede keer Dachau binnen en kreeg een nieuw nummer, 99708. Op 11 februari 1945 kwam Johannes Ruijs om in Dachau. 

Aanvullingen

Poulus Johannes de Haan

op

Johannes Ruijs is mijn grootvader van moeders kant. Ik heb hem nooit gekend, want ik ben op 5 oktober 1947 in Delft geboren. Johannes Ruijs is de oom van Pim Boellaard, ook gevangene in Dachau, die bevrijd is op 29-04-1945 (zie foto http://www.verzetsmuseum.org/uploads/media_items/gnmn-boellaard-pim-6-mei-1945.original.jpg ). Mijn moder heeft mij verteld dat haar vader is opgepakt, omdat hij meedeed aan het regelen van de vluchtroute via Frankrijk, Spanje naar Engeland. Vandaar die 2 keer in Dachau. In Dachau trok hij zich het lijden aan van de gevangenen in de ziekenbarak, die geheel aan hun lot werden overgelaten door de kampleiding. Hij heeft tot zijn dood als verzorger en leidinggevende in de ziekenbarak gewerkt. Hij is uiteindelijk zelf aan een opgelopen besmetting overleden voor de bevrijding van het Kamp. Pim heeft er voor gezorgd dat Johannes Ruijs postuum het verzetskruis toegekend heeft gekregen.

Zie voor informatie over de gevangenen ook Arolsen Archives

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen.
U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het Digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten.

Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren. Een ingekorte versie zal worden toegevoegd aan het monument in de tentoonstelling.
Tripadvisor