Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken

Joseph Jacques van Weezel

Amsterdam Joods 144727

Geboren

19 dec. 1909
Amsterdam

Aankomst

10 mrt. 1945
Dachau

Bevrijd

Dachau
29 apr. 1945

Aanvullingen

Bibliotheek Verzetsmuseum Amsterdam op 20 feb. 2020
  In de database van de Gedenkstätte Dachau staat Van Weezel geregistreerd als Van Weszel, Josef Jacques Geb. 19-12-1909 Aankomst Dachau 10-03-1945 (vanuit Stuttgart) Bevrijd 29-04-1945 (in het Ötztal)   Hier is zijn naam dus verkeerd gespeld. De plaats (Ötztal) duidt erop dat hij bevrijd is tijdens een dodenmars. In Arolsen Archives is een lijst van namen opgenomen van personen die ‘op transport’ zijn gezet richting Ötztal. Op deze lijst staat Josef van Weszel ( met nummer 1753 ) Mogelijk is dat hij kort na zijn bevrijding alsnog gestorven is. Het is ook mogelijk dat getuigen kort na de oorlog hebben verklaard dat hij al tijdens de mars is omgekomen. De situatie was destijds bijzonder chaotisch.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.