Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken
Groningen Politiek 69292

Geboren

10 mrt. 1898
Stedum

Aankomst

26 mei 1944
Dachau

Doorgevoerd

Mauthausen
17 aug. 1944

Aanvullingen

j.overduin op 6 mei 2019
correctie: de overlijdensdatum van Klaas Edens id 05-09-1977 bron: over.advertentie in het dagblad v/h Noorden
BB op 11 dec. 2015
Klaas Ekens was een elektrotechnicus uit Groningen en was gehuwd met Pieterke Bolt op 22 juni 1922. Het echtpaar kreeg 5 kinderen. Ekens raakte vanuit zijn beroep betrokken bij het verzet en dan met name bij de zendergroep van verzetsgroep 't Zwaantje die onder leiding stond van dr. Allard Oosterhuis. Deze verzetsgroep speelde een voorname rol in de contacten met Bureau Inlichtingen in Engeland en met de Nederlandse regering in Londen. Ook voor andere verzetsgroepen, zoals de OD, was verzetsgroep 't Zwaantje een belangrijk contact om berichten doorgezonden te krijgen naar Londen. Op 14-12-1942 wordt Klaas Ekens gearresteerd door de SD en korte tijd vast gehouden, maar wordt door gebrek aan bewijs al weer snel vrijgelaten. Op 21 juli 1943 rolde de Sicherheitsdienst (SD) de verzetsgroep na verraad op. Het verraad kwam tot stand doordat de V-mann Anton van der Waals binnen de verzetsgroep van Oosterhuis was geïnfiltreerd. Ondanks een collectief doodvonnis op 23 juni 1944 belandden de meeste leden van de verzetsgroep in Duitse concentratiekampen. Klaas Ekens leek aanvankelijk de dans te ontspringen, maar wordt alsnog op 31-8-1943 door de SD opgepakt. Na gevangen te hebben gezeten in het Huis van Bewaring in Assen en Groningen (Scholtenshuis), wordt hij afgevoerd naar kamp Vught. Op 26-5-1944 arriveerde hij vanuit Vught in K.L. Dachau en wordt hier gevangen gehouden onder nummer 69292. Op 17-8-1944 wordt hij doorgevoerd naar K.L. Mauthausen in Oostenrijk. Hij maakt hier als gevangene van Aussenkommando Linz III de bevrijding door de geallieerden mee. Klaas Ekens keert op 17-6-1945 terug bij zijn gezin in Nederland. Hij schrijft na de oorlog zijn belevenissen op en publiceerde het boek "In de schaduw des Almachtigen". Klaas Ekens is op 8-8-1977 overleden.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.