Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken

Lambertus Arnoldus Vlemmings

Heerlen Politiek 101521

Geboren

10 nov. 1918
Breda

Aankomst

6 sep. 1944
Dachau

Overleden

23 feb. 1945

Aanvullingen

John Vlemmings op 26 jan. 2023
Onlangs is mijn vader, de jongste broer en laatst levende van gezin van Lambertus Vlemmings overleden. Bij het opruimen vonden wij het naamplaatje van Lambertus uit zijn militaire diensttijd uit 1938 in een bureaula...
Bas Pluijmen op 10 apr. 2022
Afbeelding uit archief Arolsen Archives
Mevr. A.J. van de Put- Vlemmings op 5 dec. 2018
Lambèr met hond
Frans Kerkhof op 11 jun. 2018
M.H, Naar aanleiding van tv rapportage transport Joodse kinderen uit kamp Vught, besloot ik eindelijk eens een in mijn bezit zijnde bedank-briefkaart, gedateerd 24 mei 1940 van Sergt. L.A. Vlemmings Biest18 Weert (L.) op naam en plaats op internet op te zoeken. Vrijwel onmiddellijk ondekte ik een parrallel, dus gaat het kennelijk om dezelfde persoon volgens uw site "Lambertus Arnoldus Vlemmings". Rond de roerige Mei-dagen van 1940, zijn enkele soldaten opgevangen in een woning in Breda, nl. Teteringenstraat 32a, waar ikzelf lange tijd heb gewoond en bekend was met de genoemde opvang. L.A. Vlemmings schrijft o.a. "na veel omzwervingen..."enz. Mocht het zo zijn dat het inderdaad zo zijn dat het een en dezelfde persoon is, dan wil ik graag die bewuste briefkaart te handstellen aan de familie (Bijv. de zuster 7-4-1937 genoemd in uw site) van Sergt.Vlemmings). Frans Kerkhof
BB op 16 dec. 2015
Correctie: Vlemmings gaat op 18-3-1943 vanuit Vught op transport naar Neuengamme. Hij heeft dus waarschijnlijk voor zijn gevangenschap in Dachau, ook nog in Natzweiler gevangen gezeten. Op 6-9-1944 kwam een groot transport uit Natzweiler aan in Dachau.
BB op 16 dec. 2015
Lambertus Vlemmings komt voor op de lijst van K.L. Natzweiler. Hij staat hierop vermeld als Nacht-und Nebel gevangene onder de naam Lambertus Vlemminga met haeftlingnummer 17354 en zou via Kamp Vught naar K.L. Neuengamme zijn getransporteerd en daarna met het transport van 18 maart 1943 in Natzweiler zijn aangekomen. Lambertus is een gevangene die kennelijk valt onder het onder het zogenaamde Nacht- und Nebelerlaẞ. Nacht und Nebel was een speciale strafklasse die de 'Chef des Oberkommando der Wehrmacht' veldmaarschalk Wilhelm Keitel in opdracht van Adolf Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog liet instellen om verzetsmensen spoorloos te laten verdwijnen. Als de geallieerde troepen in september 1944 de Elzas en het kamp Natzweiler naderen, wordt door de SS besloten het kamp te ontruimen. Vlemmings gaat weer op transport en komt op 6 september 1944 aan in K.L. Dachau, geregistreerd onder nummer 101521. Hij is daar op 23-2-1945 overleden.
a j vlemmings op 26 apr. 2015
Ben zijn jongste zus. (07-04-1937). We woonden in Weert toen mijn broer in Heerlen op zijn kosthuis adres is gearresteerd op verdenking van wapenbezit. Hij zat bij een verzetsgroep en is door zijn hospita, die Duitse was, verraden. Hij is, zover mij bekend, via Maastricht, Amsterdam, Amersfoort?? en Vught naar Duitsland getranporteerd.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.