Leendert Jacobus Adrianus Hoogenboom

Middelburg In concentratiekampen droegen politieke gevangenen dit merkteken op hun kleding. Nederlandse gevangenen met een rode driehoek waren vooral verzetsmensen. 100675

Terug Tentoonstelling
  • Geboren
  • 25-08-1912
  • Middelburg
  • Aankomst
  • 06-09-1944
  • Dachau
  • Onbekend

Aanvullingen

Anjo Lodewijks

op

Via Arolsen Archives en Every Name Counts (Zooniverse.org)

Kaj hoogenboom

op

Ik ben de kleinzoon van ad Hoogenboom de zoon van Leendert Hoogenboom. Mijn opa gaf aan dat zijn vader geen winkelbediende was. Hij had een eigen zaak was eigenaar. Als u meer aanvulling wilt kom ik uiteraard graag in contact Met vriendelijke groet, K. K. L. Hoogenboom

BB

op

Leendert Jakobus Adrianus Hoogenboom was een winkelbediende en woonde in de oorlog aan de Vlasmarkt 40 te Middelburg. Hij was sinds 1937 gehuwd met Jacomina Bakker en zij hadden 3 kinderen. Leen Hoogenboom maakte deel uit van de Walcherse verzetsgroep van Fons van Beest, die zich o.a. bezig hield met het verzamelen van inlichtingen over de Duitse verdedigingswerken in Zeeland. Nadat hij is opgepakt door de SIPO wordt hij in diverse gevangenissen en o.a. K.L. Natzweiler opgesloten. Als de geallieerden oprukken wordt Natzweiler ontruimt en wordt Leen op transport gezet naar K.L. Dachau waar hij op 6-9-1944 aan komt. Hij maakt de bevrijding nog mee, maar is op 21-5-1945 te Speyer overleden op 32 jarige leeftijd. Op 26-9-1950 wordt hij herbegraven op de Algemene Begraafplaats Middelburg. J.N. Houterman schreef een boek over de verzetsgroep van Beest, waar Hoogenboom deel van uit maakte. Foto afkomstig OGS.

Zie voor informatie over de gevangenen ook Arolsen Archives

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen.
U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het Digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten.

Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren. Een ingekorte versie zal worden toegevoegd aan het monument in de tentoonstelling.
Tripadvisor