Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken

Leendert Johannes Hordijk

Rotterdam Politiek 69064

Geboren

21 jun. 1905
Rotterdam

Aankomst

26 mei 1944
Dachau

Overleden

30 apr. 1945

Aanvullingen

Bibliotheek VMA op 20 jul. 2023
Leendert Hordijk is eind april 1945 door het Amerikaanse leger bevrijd in het KZ-Außenlagerkomplex Mühldorf. Er is verschillende keren onderzoek gedaan naar het lot van Hordijk na de bevrijding. Er zijn geen verdere gegevens van hem te vinden, hij behoort daarmee tot een groep van ongeveer 800 gevangenen uit Aussenlager Mühldorf van wie het lot onbekend is. Aangenomen wordt dat hij is overleden kort na zijn bevrijding. De hier genoemde sterfdatum is bij benadering. 
R. Kaas op 5 mei 2023
Een vraag: Klopt het dat hij een dag na zijn bevrijding is overleden?? Op zijn Dachau kaart bij Arolsen Archives staat daarover niets. Er is geen overlijdensakte te vinden. OGS kent hem niet, en als hij tijdens de bevrijding van Dachau zou zijn overleden, dan hadden zij een bladzij van hem gehad. Dus mijn vraag, is overlijden niet overleven?? Met vr. Gr Dr R Kaas

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.