Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken

Louis Johan Hendrik Emmerij

Rotterdam Politiek 100712

Geboren

20 feb. 1900
Rotterdam

Aankomst

6 sep. 1944
Dachau

Overleden

4 mei 1945

Aanvullingen

Anjo Lodewijks op 7 aug. 2020
Kampkaart via Arolsen Archives en Every Name Counts (Zooniverse.org)
BB op 19 jul. 2015
Louis Emmerij woont bij het uitbreken van de oorlog aan de West-Pietermanstraat 22 te Rotterdam. Hij is vader van 2 kinderen en is sinds 1926 gehuwd met Elisabeth Susanne de Lege. Emmerij is schrijfmachine monteur van beroep en is aan het begin van de oorlog actief in communistische kringen. Hij is o.a. betrokken bij het vervaardigen en drukken van De Waarheid en tevens lid van de Nederlandse Volksmilitie NVM. De Nederlandse Volksmilitie (NVM) was een communistische verzetsorganisatie die vooral actief was in Rotterdam en die zich toelegde op sabotage. De combinatie van een amateuristische aanpak, degelijk recherchewerk door de Nederlandse politie en puur toeval leidde ertoe dat de NVM in oktober 1942 door de Duitsers werd opgerold. Tot die arrestanten behoorde ook Louis Emmerij die werd op 18 oktober 1942 gearresteerd en gevangen gezet in het Oranjehotel. Hij valt onder het zogenaamde Nacht- und Nebelerlaẞ. Nacht und Nebel was een speciale strafklasse die de 'Chef des Oberkommando der Wehrmacht' veldmaarschalk Wilhelm Keitel in opdracht van Adolf Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog liet instellen om verzetsmensen spoorloos te laten verdwijnen. Een lange slopende tocht en verblijf in diverse concentratiekampen volgen. Hij beland op 11-07-1943 in K.L.Natzweiler in de Elzas, waar hij met nummer 04424 wordt geregistreerd. In september 1944 naderen de geallieerde troepen het concentratiekamp Natzweiler en besluit de SS het kamp te ontruimen. Op 6 september 1944 arriveerde Emmerij met een transport uit Natzweiler in K.L. Dachau. Hier is hij enkele dagen na de bevrijding van Dachau overleden.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.