Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken

Louis Simon Koperberg

Rotterdam Joods 155607

Geboren

2 jul. 1919
Rotterdam

Aankomst

12 apr. 1945
Dachau

Onbekend

Aanvullingen

BB op 11 jul. 2015
Het relaas van de Joodse kleermaker Louis Simon Koperberg is niet 100% vast te stellen. Hij woonde bij het uitbreken van de oorlog in Rotterdam aan de Beukelsdijk 152 met zijn vrouw Flora Koperberg-Goudsmit geb. 9-9-1918. Hun namen komen voor op een lijst met namen van gevangenen in kamp Pithiviers, ongeveer 80 km ten zuiden van Parijs, Dit betekent dat hij vermoedelijk tesamen met zijn zus Margaretha Lodevica Koperberg een tevergeefse poging heeft ondernomen om naar veiliger oorden te ontkomen, is opgepakt en gevangengezet. Zij zijn op 18.09.1942 met transport no. 34 vanuit het Franse doorgangskamp Drancy naar Auschwitz gedeporteerd. Slechts enkele dagen later wordt Flora Koperberg vermoord door de SS in de gaskamers. Louis Koperberg wordt gevangen gezet onder nummer 177647 en wordt vermoedelijk in januari 1945 vanuit Auschwitz op transport gezet naar K.L.Gross Rosen. De SS verplaatsen duizenden Joden uit Auschwitz voor het op 27 januari 1945 door het Rode Leger wordt bevrijd. Koperberg wordt echter op 10-2-1945 doorgevoerd naar K.L.Buchenwald, weer een paar dagen voor de bevrijding van Gross Rosen door de Russen op 14-2-1945. Uit de datum van zijn aankomst in Dachau is af te leiden dat een paar dagen voor de bevrijding van Buchenwald op 11 april 1945 weer verplaatst is door de Duitsers, mogelijk met het laatste transport uit Buchenwald dat vertrok op 7 april 1945 en met ruim 2300 doden aan boord, in deels open wagons aankomt in Dachau. De Oorlogsgraven stichting geeft aan dat Louis Simon Koperberg op 4 mei 1945 zou zijn overleden. De plaats van overlijden is onbekend.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.