Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken
Rotterdam Politiek 113091

Geboren

20 nov. 1914
Rotterdam

Aankomst

7 okt. 1944
Dachau

Doorgevoerd

Neuengamme
22 okt. 1944

Aanvullingen

BB op 5 feb. 2016
De Stijkelgroep was een verzetsgroep tijdens de Tweede Wereldoorlog. Van de 47 mannen en vrouwen die in het voorjaar van 1941 werden opgepakt, werden er 32 gefusilleerd op 4 juni 1943 te Berlijn-Tegel, de overige werden veroordeeld tot strafkampen. Slechts 3 vrouwen en 1 man van deze verzetsbeweging overleefden de verschrikkingen van de Duitse concentratiekampen. Sigarenmaker Nico Wagenaar belandde ook in de concentratie kampen en arriveerde op 7-10-1944 in Dachau. Twee weken later ging hij op transport naar K.L. Neuengamme en van daar uit werd hij doorgevoerd naar K.L. Bergen Belsen, waar hij op 7-1-1945 overleden is op 30-jarige leeftijd.
Pauline op 6 jan. 2016
Nico Wagenaar was lid van de Stijkelgroep, net als zijn neef Willem Wagenaar, die op 4 juni 1943 in Berlijn-Tegel werd gefuslilleerd..

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.