Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken

Nicolaas Christiaan Johannes Hoeijenbos

Utrecht Politiek 110933

Geboren

27 jan. 1903
Utrecht

Aankomst

22 sep. 1944
Dachau

Bevrijd

Dachau
29 apr. 1945

Aanvullingen

Bram Hoeijenbos op 15 mei 2017
Op mijn website (http://bramhoeijenbos.weebly.com/nicolaas-c-j-hoeijenbos.html) zal ik uitgebreider terugkomen op zijn periode in het verzet n.a.v. meerdere verklaringen. Nicolaas is volgens genoemd relaas via vernietigingskamp 'Natzweiler' in de Elzas in 1944 getransporteerd naar Dachau, waar hij door de geallieerden wordt bevrijd. De arrestaties door de Gestapo is als gevolg van verraad vanuit zijn eigen groep dat o.m. te maken heeft met het in bewaring houden van trotyl. Nicolaas was verbonden aan een verzetsgroep in Utrecht die ca. 80 man bedroeg.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.