Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken

Petrus Anthonius Keverkamp

Houtigehage Politiek 103883

Geboren

5 dec. 1908
Leeuwarden

Aankomst

6 sep. 1944
Dachau

Doorgevoerd

Mauthausen
14 sep. 1944

Aanvullingen

B.Benneker op 24 mei 2015
Petrus Antonius Bernardus Keverkamp is bij het uitbreken van de oorlog kapper, gehuwd en vader van een zoon. Hij raakt betrokken bij het communistisch verzet in het Noorden van het land en is actief met de verspreiding van de illegale bladen De Waarheid en Het Noorderlicht. Op 11-9-1941 wordt hij gearresteerd door de Sipo vanwege deelname aan een illegale organisatie (CPN). Na enige tijd gevangen te hebben gezeten beland hij in P.D.L. Amersfoort. Keverkamp valt onder het zogenaamde Nacht- und Nebelerlaẞ. Nacht und Nebel was een speciale strafklasse die de 'Chef des Oberkommando der Wehrmacht' veldmaarschalk Wilhelm Keitel in opdracht van Adolf Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog liet instellen om verzetsmensen spoorloos te laten verdwijnen. De Nacht und Nebelhaeftlingen werden barbaars behandeld en moesten meestal op een hongerdieet in bijvoorbeeld een steengroeve werken totdat de dood volgde. Ze mochten geen brieven schrijven of ontvangen, de familieleden mochten niet weten waar de gevangenen verbleven en de verwanten werden bij overlijden niet op de hoogte gesteld. Veel verzetsmensen uit Frankrijk, Luxemburg, Nederland en Noorwegen zijn zo op gruwelijke wijze om het leven gekomen. Keverkamp wordt vanuit Amerfoort op transport gezet naar K.L. Buchenwald waar hij op 2-4-1942 arriveerde en onder nummer 2732 wordt geregistreerd. Na bijna twee jaar gevangenschap in Buchenwald volgt op 2-3-1944 overplaatsing naar K.L. Natzweiler samen met een groep andere Nederlandse gevangenen. In Natzweiler verblijft Keverkamp ongeveer 3 maanden om weer te worden gedeporteerd, dit maal naar K.L. Dachau waar hij op 6-9-1944 met nummer 103883 wordt geregistreerd. Zijn verblijf in Dachau is echter van korte duur want op 14-9-1944 gaat hij weer op transport naar Oostenrijk en wel naar K.L. Mauthausen. Daar is Keverkamp uiteindelijk op 5-2-1945 overleden.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.