Raphael Walvis

Joden droegen in concentratiekampen dit merkteken. Vanaf halverwege 1944 droegen zij ook een rode driehoek met een gele balk erboven. Buiten de kampen droegen zij een gele ster met het woord "Jood" erin. ......

Terug Tentoonstelling
  • Geboren
  • 13-09-1926
  • Amsterdam
  • Aankomst
  • Dachau
  • Bevrijd
  • 29-04-1945
  • Dachau

Biografie

Raphael Walvis kwam Dachau binnen met een transport vanuit Buchenwald. Het is onbekend op welke datum dit transport aankwam. Walvis heeft nooit een gevangenennummer toegewezen gekregen.

Na de bevrijding is hij teruggekeerd naar Nederland.

Aanvullingen

Renee Taylor- Walvis

op

My father did not die in Dachau..... as stated above, that was the liberation date. He returned to The Netherlands married had children (2), men vês to Brasil were he died at age 82

Ruud Hamringa

op

In Dachau is het laatste kampnummer uitgegeven op 26-4-1945 en vanaf 27-4 vond geen registratie van nieuwe gevangenen meer plaats. Raphael Walvis heeft geen kampnummer meer ontvangen. Hij zal dus op 27 of 28 april 1945 aangekomen zijn. Dachau werd op 29-4-1945 bevrijd Volgens zijn eigen getuigenis heeft hij tot 4 of 5 april 1945 dwangarbeid verricht vanuit het Arbeitskommando Eschershausen (bij Holzminden). Daarna is hij teruggebracht naar Buchenwald en daar aansluitend op 7 of 8 april 1945 op de trein gezet richting KZ Flossenbürg (onbereikbaar), waardoor de reis uiteindelijk na 21 dagen eindigde in Dachau. Tijdens de reis werd geen voedsel verstrekt. Het is dus vrijwel zeker dat hij in de Dachau Dodentrein heeft gezeten. Toen hij in Dachau arriveerde was hij meer dood dan levend. Hij kon niet lopen en eten was niet mogelijk, omdat hij zelfs niet kon slikken. Na de bevrijding is hij door de Amerikanen eerst met suikerklontjes in leven gehouden.

Zie voor informatie over de gevangenen ook Arolsen Archives

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen.
U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het Digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten.

Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren. Een ingekorte versie zal worden toegevoegd aan het monument in de tentoonstelling.
Tripadvisor