Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken

Reinder Hermanus Groenewold

Musselkanaal Politiek 145793

Geboren

6 aug. 1923
Stadskanaal

Aankomst

16 mrt. 1945
Dachau

Bevrijd

Dachau
29 apr. 1945

Aanvullingen

Anjo Lodewijks op 29 jul. 2020
Kampkaart via Every Name Counts (Zooniverse.org)
BB op 25 jul. 2015
Reinder Groenewold gaat op 5-2-1942 vanwege de Arbeitseinzats werken in een motorenfabriek in Chemnitz / Zwickau, vermoedelijk DKW. Hij is dan 19 jaar oud. In augustus 1944 wordt hij door ene Bakker uit Emmen benaderd om deel te nemen aan een sabotagegroep. Er sluiten zich ongeveer 60 man aan bij deze groep. Op 17-11-1944 wordt Reinder Groenewold gearresteerd en blijkt de hele groep door deze Bakker uit Emmen te zijn verraden. Groenewold wordt gedeporteerd naar K.L. Flossenburg en daarna doorgevoerd naar K.L. Gross Rosen. Op 16-03-1945 komt hij aan in K.L. Dachau waar hij uiteindelijk op 29-04-1945 door de geallieerden wordt bevrijd. Reinder Groenewold overleefde de oorlog en is op 19-1-1979 in Stadskanaal overleden.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.