Reinier van Leer

Den Haag In concentratiekampen droegen politieke gevangenen dit merkteken op hun kleding. Nederlandse gevangenen met een rode driehoek waren vooral verzetsmensen. 120940

Terug Tentoonstelling
  • Geboren
  • 26-03-1922
  • Den Haag
  • Aankomst
  • 30-10-1944
  • Dachau
  • Doorgevoerd
  • 04-12-1944
  • Buchenwald

Aanvullingen

Anjo Lodewijks

op

Kampkaart via Arolsen Archives en Every Name Counts (Zooniverse.org)

BB

op

Bakkersknecht Reinier van Leer uit Den Haag wordt op 13 september 1944 opgepakt en gevangen gezet. Na een verblijf van en aantal weken in het huis van bewaring, en vermoedelijk ook in P.D.L. Amersfoort wordt hij op transport gezet naar K.L. Dachau, waar hij op 30-10-1944 wordt geregistreerd onder gevangenen nummer 120940. Op 4 december 1944 wordt hij door gevoerd naar K.L. Buchenwald, waar hij op 5-12-1944 aan komt en onder nummer 100911 wordt geregistreerd. Reinier belandde in het Aussenkommando Langenstein-Zwieberge, in de omgeving van Halberstadt. Reinier wordt hier te werk gesteld in het project Malachit waar onder zeer zware omstandigheden tunnels in de Thekeberg worden uitgegraven door gevangenen van het K.L. Langenstein. De tunnels zijn bedoeld voor de bouw van een onderaardse fabriek van Junckers. in het geheim wil men ondergronds V2 raketten gaan bouwen, en onder toezicht van de SS-Baustab ploeteren de gevangenen en civiele dwangarbeiders, die in een apart barakken kamp buiten het concentratiekamp Langenstein verbleven, vaak tot de totale uitputting hen fataal wordt. Reinier wordt door uitputting en de erbarmelijke omstandigheden ook ziek en wordt 2 april 1945 opgenomen in de ziekenbarak met diarree en uitputtingsverschijnselen. Op 5 april wordt hij verplaatst naar een aparte zaal waar hij op 6 april 1945 bezweken is aan de gevolgen van zijn darmklachten en totale uitputting. Een week later bevrijden de Amerikanen het kamp. *de website van de Oorlogsgravenstichting maakt melding van overlijdensdatum 12-4-1945. Op de website van K.L. Buchenwald wordt in de Todesbuecher echter 6 april 1945 vermeld, evenals op Duitse documenten.

Zie voor informatie over de gevangenen ook Arolsen Archives

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen.
U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het Digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten.

Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren. Een ingekorte versie zal worden toegevoegd aan het monument in de tentoonstelling.
Tripadvisor