Saul Cardozo

Baarn Joden droegen in concentratiekampen dit merkteken. Vanaf halverwege 1944 droegen zij ook een rode driehoek met een gele balk erboven. Buiten de kampen droegen zij een gele ster met het woord "Jood" erin. 127898

Terug Tentoonstelling
  • Geboren
  • 24-04-1910
  • Amsterdam
  • Aankomst
  • 17-11-1944
  • Dachau
  • Overleden
  • 04-05-1945
  • Dachau

Aanvullingen

P.Vervuren

op

uit Dachau archief

BB

op

Saul Cardozo is in 1936 gehuwd met Judith Cardozo-Abas (geb. 27-2-1908). Ze hebben een dochter Sara Abigael Cardozo (geb. 27-11-1937). In 1941 woonde het joodse gezin aan de Zandvoortweg 90 in Baarn. Saul verdiende de kost als koopman. De Commissaris van Politie te Baarn verzocht opsporing van Saul Cardozo, zijn vrouw Judith Cardozo-Abas en hun dochter Sara Abigael. Zij bezaten de Nederlandse nationaliteit, waren woonachtig in Baarn en zij werden ervan verdacht van woonplaats te zijn veranderd zonder de daartoe vereiste vergunning te hebben. Met deze omschrijving werden joden aangeduid die waren ondergedoken. Op 28-11-1942 werden het gezin opgepakt en weggevoerd naar kamp Westerbork. Voor zover bekend worden ze daarna gedeporteerd naar Auschwitz, waar Judith en Sara op 21-10-1944 door de SS in de gaskamers worden vermoord. Saul Cardozo wordt echter doorgevoerd naar K.L. Dachau waar hij op 17-11-1944 aan komt en wordt geregistreerd onder gevangenen nummer 127898. Het Aussenkommando Kaufering waar Cardozo wordt gevangen gezet is bestaat uit diverse locaties, en er is niet met zekerheid vast te stellen in welke van de 11 Aussenkommandos met de benaming Kaufering hij als laatste verbleef. Bekend is wel dat in deze kampen na de bevrijding door de 12th Armoured Division (en 101 Airborne) ook grote aantallen doodzieke gevangenen werden aangetroffen. Vermoedelijk was Cardozo een van hen en overleed in een van de Kaufering locaties na bevrijd te zijn door de Amerikanen, op 4-5-1945 op 35-jarige leeftijd.

Zie voor informatie over de gevangenen ook Arolsen Archives

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen.
U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het Digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten.

Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren. Een ingekorte versie zal worden toegevoegd aan het monument in de tentoonstelling.
Tripadvisor