Speijer Jasper Sterk

Culemborg In concentratiekampen droegen politieke gevangenen dit merkteken op hun kleding. Nederlandse gevangenen met een rode driehoek waren vooral verzetsmensen. 32929

Terug Tentoonstelling
  • Geboren
  • 03-02-1910
  • Culemborg
  • Aankomst
  • 01-08-1942
  • Dachau
  • Overleden
  • 02-08-1942
  • Dachau

Aanvullingen

Jan Dolphijn

op
Beste Michael, Ik heb een schokkende aanvulling op het vermoorden door de Duitsers van Speijer en zijn vader Arnoldus. Mijn opa (Johannes Dolphijn) een overlevende van Dachau werd gevraagd of hij zich gruwelijkheden kon herinneren uitgevoerd door de Duitsers. Arnoldus raakte gewond aan zijn linkerhand en kreeg bloedvergiftiging, hij stierf door inspuiting. Speijer werd tijdens het transport van Neuengamme naar Duitsland doodgeslagen. Aldus de getuigenis van mijn opa, die ook een pagina hier in het museum heeft. Zie de bijgevoegde foto van het Rode Kruis.

BB

op

Speijer Sterk

BB

op

Op 24-10-2013 zijn in Culemborg aan de Rijsstraatweg 9 twee Stolpersteine gelegd voor: Arnoldus Geerlof Sterk en Speijer Jasper Sterk. Tekst op deze Stolpersteine: Hier woonde Speijer Arnoldus Geerlof Sterk, geboren 19 december 1879. Gearresteerd 25 juni 1941, geïnterneerd in Schoorl en Amersfoort. Gedeporteerd 13 december 1941, vermoord op 5 mei 1942 in Neuengamme. en Hier woonde Speijer Jasper Sterk, geboren 3 februari 1910. Gearresteerd 25 juni 1941, geïnterneerd in Schoorl en Amersfoort. Gedeporteerd in december 1941 naar Neuengamme, vermoord op 1 augustus 1942 in Dachau.

Michael van der Zee

op

Speijer Jasper was een broer van mijn oma. Naar mijn weten is Speijer Jasper Sterk in de avond van 01-08-1942 overleden, en zijn zijn stoffelijke resten de daaropvolgende dag gecremeerd.

Zie voor informatie over de gevangenen ook Arolsen Archives

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen.
U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het Digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten.

Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren. Een ingekorte versie zal worden toegevoegd aan het monument in de tentoonstelling.
Tripadvisor