P.Vervuren
opuit archief Dachau

Amsterdam In concentratiekampen droegen politieke gevangenen dit merkteken op hun kleding. Nederlandse gevangenen met een rode driehoek waren vooral verzetsmensen. 113029
uit archief Dachau
Theo Cocx was 1 van de 200 Nederlandse mannen die in augustus 1943 naar een werkkamp in Waldshut gingen waar de Amsterdamsche Ballast Mij (nu Ballast Nedam) een waterkrachtcentrale moest bouwen. Cocx deelde daar zijn stapelbed met Hans Tempelman. Op 31 augustus 1943 probeerden ze met de Tsjech Zdenek Ceroy in een bootje te vluchten. Ze werden gearresteerd, waarna Cocx werd veroordeeld tot 12 maanden dwangarbeid in een steengroeve in Regensburg. Op 22 april 1944 moest hij met Tempelman in Berlijn toen ze tegen de Tsjech moesten getuigen.
Theo Cocx is waarschijnlijk in 1944 vanuit kamp Flossenburg naar Dachau gekomen. Ik ben de zoon van Theo's broer en zou indien mogelijk meer over het verblijf van Theo in Dachau willen weten. De toen ook in Dachau verblijvende kapelaan Rothkrans heeft na de oorlog mijn grootmoeder van het overlijden van Theo op de hoogte gesteld.
Zie voor informatie over de gevangenen ook Arolsen Archives
Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen.
U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.