Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken
Amsterdam Politiek 113029

Geboren

25 jul. 1920
Amsterdam

Aankomst

6 okt. 1944
Dachau

Overleden

18 dec. 1944

Aanvullingen

P.Vervuren op 24 mei 2020
uit archief Dachau
Pauline van Till, Museum Engelandvaarders, Noordwijk op 29 jan. 2020
Theo Cocx was 1 van de 200 Nederlandse mannen die in augustus 1943 naar een werkkamp in Waldshut gingen waar de Amsterdamsche Ballast Mij (nu Ballast Nedam) een waterkrachtcentrale moest bouwen. Cocx deelde daar zijn stapelbed met Hans Tempelman. Op 31 augustus 1943 probeerden ze met de Tsjech Zdenek Ceroy in een bootje te vluchten. Ze werden gearresteerd, waarna Cocx werd veroordeeld tot 12 maanden dwangarbeid in een steengroeve in Regensburg. Op 22 april 1944 moest hij met Tempelman in Berlijn toen ze tegen de Tsjech moesten getuigen.
B.K. Cocx op 26 mei 2015
Theo Cocx is waarschijnlijk in 1944 vanuit kamp Flossenburg naar Dachau gekomen. Ik ben de zoon van Theo's broer en zou indien mogelijk meer over het verblijf van Theo in Dachau willen weten. De toen ook in Dachau verblijvende kapelaan Rothkrans heeft na de oorlog mijn grootmoeder van het overlijden van Theo op de hoogte gesteld.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.