Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken

Ubel Martinus Houffelaar

Leiden Politiek 32092

Geboren

1 aug. 1887
Amsterdam

Aankomst

22 jul. 1942
Dachau

Overleden

26 jul. 1942

Aanvullingen

BB op 13 sep. 2015
Ubel Martinus Houffelaar woont aan het begin van de oorlog in Leiden aan de Nieuwsteeg 37a. Hij is gehuwd met Hendrika Maria van Dorp (geb. 19-3-1894) en ze hebben samen 4 kinderen. Houffelaar is van zijn vak kapper, maar werkt ten tijde van de bezetting als hulpconducteur bij de HTM. Op 27-9-1941 wordt Ubel Houffelaar op last van de Sipo opgepakt. Niet lang voor zijn arrestatie heeft Houffelaar ruzie gekregen met een lid van de Hitlerjugend die hem heeft aangegeven bij de Sipo. Na enkele maanden gevangen te hebben gezeten in het Oranjehotel in Scheveningen, wordt Houffelaar op 17-2-1942 overgebracht naar P.D. Amersfoort. Hij zit hier een week gevangen alvorens hij op transport gaat naar K.L. Buchenwald, waar hij op 24-2-1942 wordt geregistreerd met nummer 614. Na enkele weken gevangenschap in K.L. Buchenwald wordt Houffelaar opnieuw doorgevoerd en gaat op 14-3-1942 op transport naar K.L. Ravensbruck. Hij zit daar ruim 4 maanden gevangen als hij naar K.L. Dachau wordt overgebracht waar hij arriveerde op 22-7-1942 en wordt geregistreerd onder gevangenen nummer 32092. Vermoedelijk is hij dan al ernstig verzwakt en ziek, zodat hij op 26-7-1942 op 54-jarige leeftijd komt te overlijden in Dachau.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.