Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken
Berlikum Politiek 68623

Geboren

5 mrt. 1892
Beetgum

Aankomst

26 mei 1944
Dachau

Doorgevoerd

Bergen-Belsen
9 nov. 1944

Aanvullingen

BB op 14 aug. 2015
Wieger Rekker was melk- en veehandelaar uit Beetgum. In de eerste maanden van 1943 is de spanning in de Nederlandse samenleving flink toegenomen. Dat is vooral een gevolg van de ontwikkelingen aan de Europese fronten. Duitsland moet voor het eerst terrein prijsgeven. Een voorteken was de Tweede Slag om El Alamein, in de herfst van 1942, waarbij het Duitse leger onder leiding van veldmaarschalk Erwin Rommel een gevoelige nederlaag werd toegebracht. Van een andere orde was echter de overgave van het Duitse leger in Stalingrad, begin februari 1943. Tweehonderdduizend soldaten vonden de dood of werden in krijgsgevangenschap weggevoerd. De gevolgen waren immens. De gaten in de Duitse oorlogsmachine moesten worden opgevuld. Dat gebeurde door werkende mannen en jongens in Duitsland op te roepen voor dienst. Dat zorgde op zijn beurt voor een nijpend tekort aan arbeidskrachten. Dat tekort probeerde men aan te vullen met werkkrachten uit de bezette gebieden. In Nederland vonden al in februari '43 razzia's plaats. En op 11 maart volgde de verordening voor het Hoger Onderwijs. De studenten moesten een loyaliteitsverklaring tekenen en zich verplichten om na de studie een jaar in Duitsland te gaan werken. De Duitse maatregelen zorgen voor ongeloof, verbittering en woede in veel Nederlandse huisgezinnen. In het illegale Het Parool van 5 april 1943 wordt al gezinspeeld op een algemene staking. Duitse beleidsmakers binnen het militaire en bestuursapparaat zijn dan al enige tijd druk bezig met het maken van plannen om de Nederlandse oud-militairen als arbeidskrachten in te zetten in de Duitse industrie. Op 29 april maakt Christiansen het plan - onder valse voorwendsels dus - wereldkundig. Het vormt de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen. Wieger Rekker is een van de deelnemers aan de Melkstaking. Fabrieksarbeiders staken, winkels sluiten de deuren en boeren besluiten geen melk meer te leveren aan de zuivelfabriek. Een belangrijk moment in de Friese stakingsgeschiedenis is de vrijdagsmarkt op 30 april in Leeuwarden. Boeren en vrachtrijders komen uit de hele provincie naar de Friese hoofdstad en zijn er getuige van de vele stakingen. Zo verspreidt het stakingsnieuws zich als een lopend vuurtje over de provincie. De april-meistaking wordt in Friesland ook vaak aangeduid als de melkstaking. Rekker werd tijdens de stakingsdagen opgepakt. Het standgerecht sprak het doodvonnis tegen hem uit. Dat werd evenwel omgezet in een gevangenisstraf. Hij belandde uiteindelijk in het concentratiekamp Dachau op 26-5-1944 en wordt geregistreerd onder nummer 68623. Op 09-11-1944 wordt hij doorgevoerd naar K.L. Bergen-Belsen en overleed daar op 4 maart 1945.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.