Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken

Willem Anthonie Elen

Vlaardingen Politiek 100825

Geboren

27 jul. 1902
Vlaardingen

Aankomst

6 sep. 1944
Dachau

Overleden

30 okt. 1944

Aanvullingen

BB op 17 dec. 2015
Gedenksteen met daarop de naam van Willem Elen.
BB op 17 dec. 2015
Willem Elen werkte bij het uitbreken van de oorlog als rijwielhersteller en was betrokken bij het Geuzenverzet. In oktober 1942 werd hij door de SD gearresteerd en gevangen gezet in het Oranje Hotel. Daar zat hij drie maanden gevangen alvorens overgebracht te worden naar P.D. Amersfoort. Vanuit Amersfoort werd hij naar Vught getransporteerd en vervolgens doorgevoerd naar K.L. Natzweiler. Hier werd hij als NN-gevangene onder nummer 05634 geregistreerd. Willem Elen is een gevangene wordt gevangene die valt onder het onder het zogenaamde Nacht- und Nebelerlaẞ. Nacht und Nebel was een speciale strafklasse die de 'Chef des Oberkommando der Wehrmacht' veldmaarschalk Wilhelm Keitel in opdracht van Adolf Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog liet instellen om verzetsmensen spoorloos te laten verdwijnen. Als de geallieerde troepen in september 1944 de Elzas en het kamp Natzweiler naderen, wordt door de SS besloten het kamp te ontruimen. Elen gaat weer op transport en komt op 6 september 1944 aan in K.L. Dachau, geregistreerd onder nummer 100825. Hij wordt daarna overgeplaatst naar het Aussenkommando Blaichach. In het Aussenlager Blaichach, dat westelijk van de Sonthofer Strasse lag, werden 730 gevangenen gehouden en voor dwangarbeid bij de fabrieken van BMW ingezet. Op 30-10-1944 is Elen overleden, naar verluid na mishandeling, in Blaichach en wordt begraven op het de begraafplaats van het Kirchenfriedhof te Blaichach. Hier is nog een gedenksteen te vinden die verwijst naar het KZ Aussenlager en Elen en vier andere gevangen herdenkt. Willem Elen werd 42 jaar.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.