Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken
Arnhem Politiek 101016

Geboren

23 jul. 1923
Arnhem

Aankomst

6 sep. 1944
Dachau

Doorgevoerd

Mauthausen
14 sep. 1944

Aanvullingen

BB op 24 okt. 2015
Willem "Roos" Bronkhorst is een vrijgezelle jongeman die bij het uitbreken van de oorlog woont aan de Klarendalscheweg 293 te Arnhem. Al snel raakt hij, ondanks zijn jonge leeftijd, betrokken bij verzetsactiviteiten die grotendeels uit sabotage zouden hebben bestaan. Willem Bronkhorst zou al eens eerder met Justitie in aanraking zijn geweest vanwege heling en zwarthandel, hetgeen hem op een voorwaardelijke straf van 6 maanden kwam te staan en een geldboete. Volgens Duitse documenten wordt hij op 4 maart 1942 gearresteerd vanwege lidmaatschap van de verzetsgroep Legioen van Oud Frontstrijders, een verzetsgroep die later op zou gaan in de OD. Willem Bronkhorst zou illegale vlugschriften hebben verspreid. De 18 jarige Willem Bronkhorst beland in het Oranje Hotel te Scheveningen waar hij in de cellenbarakken wordt gevangen gehouden, alvorens naar P.D. Amersfoort te worden overgebracht waar hij 5 maanden gevangen zat. Op 20 december 1942 is hij getransporteerd naar K.L. Buchenwald waar hij wordt geregistreerd onder nummer 7750. Hij wordt na het quarantaine kamp (kleine kamp) ondergebracht in o.a. Block 17 en werkt in het zware "Zweckkommando". Op 2 maart 1944 gaat Willem Bronkhorst weer op transport en wordt als NN-Haeftling doorgevoerd naar K.L. Natzweiler in de Elzas en geregistreerd onder gevangenen nummer 07762. Hier verwierf de roodharige Willem Bronkhorst ook zijn bijnaam "Roos" volgens de overlevering. Vanwege zijn rode haar werd hij kennelijk zo genoemd. Als de Duitsers besluiten, i.v.m. het oprukken van de geallieerde troepen Natzweiler te ontruimen, komt Willem op 6-9-1944 in Dachau terecht (101016). Zijn verblijf is hier van korte duur, want op 14-9-1944 wordt hij doorgevoerd naar K.L. Mauthausen. Hij werkt daar in de "Steinbruch" en de Kwikmijn. Ook wordt hij later nog in de Aussenkommando's Melk en Ebensee tewerkgesteld en moet daar in de tunnelbouw zeer zware arbeid verrichten. Na de bevrijding door de Amerikanen emigreerde hij naar Canada en stichtte daar een gezin. Willem "Roos" Bronkhorst is daar op 18 oktober 1990 op 67-jarige leeftijd overleden.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.