Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken
Haarlem Politiek 110985

Geboren

27 okt. 1900
Rotterdam

Aankomst

22 sep. 1944
Dachau

Overleden

3 feb. 1945

Aanvullingen

Corinne Colijn op 6 mei 2024
Portret van mijn Overgroot Opa .
B Benneker op 31 mei 2015
Willem Broos is geboren in Rotterdam en woont met zijn vrouw Catharina (geb. den Dunnen) en zijn twee zoons in Haarlem aan de Van t Hoffstraat 108 als de oorlog uitbreekt. Broos is beroepsmilitair en is als onderofficier in de rang van schipper (SMJR Nautische Dienst) bij de Koninklijke Marine onder de wapenen. Na de capitulatie van de Nederlandse strijdkrachten komt Willem Broos uit krijgsgevangenschap en raakt betrokken bij het verzet (OD). Op 12 juni 1942 wordt Willem Broos gearresteerd door de SD vanwege verboden wapenbezit en de verspreiding van illegale krantjes. Na enige tijd in het huis van bewaring te hebben gezeten komt hij in Kamp Amersfoort terecht. Hiervandaan wordt hij op 12-12-1942 op transport gezet naar K.L. Buchenwald en wordt er onder Häftlingnr. 7740 geregistreerd en zit o.a. gevangen in Block 17. In de periode tussen 30 oktober en 20 december 1942 werden 80 Nederlanders via kamp Amersfoort of via Duitse gevangenissen naar Buchenwald gebracht. Het betrof vooral politieke gevangenen (communisten, leden van de verzetsgroepen Orde Dienst en Oranjewacht), maar ook joden en Jehova’s Getuigen. Velen van hen hadden eerst gevangen gezeten in het zogenaamde Oranjehotel in Scheveningen. In de loop van 1943-1944 werd een groot deel van hen naar buitenkampen van Buchenwald of naar andere kampen gebracht; ten tijde van de bevrijding bevond zich van de Amersfoort-Buchenwald-transporten van 1942 niemand meer in Buchenwald. Willem Broos valt onder het zogenaamde Nacht- und Nebelerlaẞ. Nacht und Nebel was een speciale strafklasse die de 'Chef des Oberkommando der Wehrmacht' veldmaarschalk Wilhelm Keitel in opdracht van Adolf Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog liet instellen om verzetsmensen spoorloos te laten verdwijnen. Ze mochten geen brieven schrijven of ontvangen, de familieleden mochten niet weten waar de gevangenen verbleven en de verwanten werden bij overlijden niet op de hoogte gesteld. Veel verzetsmensen uit Frankrijk, Luxemburg, Nederland en Noorwegen zijn zo op gruwelijke wijze om het leven gekomen. Op 2 maart 1944 gaat Willem met een groep Nederlanders en gevangenen van andere nationaliteiten vanuit Buchenwald op transport naar K.L. Natzweiler in de Elzas. Hier wordt hij ongeveer 6 maanden gevangen gehouden (NN-Häftling 7727) waarna hij wederom wordt verplaatst en op 22-9-1944 aan komt in K.L. Dachau. Hier is Willem Broos op 44-jarige leeftijd overleden op 2 februari 1945 aan de gevolgen van vlektyfus.
B Benneker op 31 mei 2015
In de periode tussen 30 oktober en 20 december 1942 werden vervolgens 80 Nederlanders via kamp Amersfoort of via Duitse gevangenissen naar Buchenwald gebracht. Het betrof vooral politieke gevangenen (communisten, leden van de verzetsgroepen Orde Dienst en Oranjewacht), maar ook joden en Jehova’s Getuigen. Velen van hen hadden eerst gevangen gezeten in het zogenaamde Oranjehotel in Scheveningen. In de loop van 1943-1944 werd een groot deel van hen naar buitenkampen van Buchenwald of naar andere kampen gebracht; ten tijde van de bevrijding bevond zich van de Amersfoort-Buchenwald-transporten van 1942 niemand meer in Buchenwald.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.