Willem Pieter van Dijl

Utrecht In concentratiekampen droegen politieke gevangenen dit merkteken op hun kleding. Nederlandse gevangenen met een rode driehoek waren vooral verzetsmensen. 68912

Terug Tentoonstelling
  • Geboren
  • 12-04-1915
  • Assen
  • Aankomst
  • 26-05-1944
  • Dachau
  • Bevrijd
  • 29-04-1945
  • Dachau

Aanvullingen

Marianne Roest-van Dijl

op

Een autobiografie van Willem Pieter van Dijl onder de naam Op zoek naar de zin, is opgenomen in de bibliotheek van het museum. In dit boek beschrijft hij zijn verzetswerk en zijn periode van gevangenschap in, onder andere, Dachau.

BB

op

De Utrechtse verzetsman Willem Pieter van Dijl (Assen 12-04-1915 / Voorburg 16-11-1998) had een unieke methode om aan onderduikadressen te komen. Hij vroeg in advertenties in lokale bladen om pensionkamers. Tijdens bezichtiging van de aangeboden kamers probeerde hij de politieke oriëntatie van de verhuurders te peilen. Als die goed leek, onthulde hij zijn ware bedoelingen. Op die manier hielp hij vele joodse onderduikers aan veilige adressen. Van Dijl werd in 1943 gearresteerd en kwam via kamp Vught op 26-5-1944 uiteindelijk in het concentratiekamp Dachau terecht. Op 29-4-1945 bevrijdden de Amerikanen hem. Na de oorlog werk hij o.a. als consul in de diplomatieke dienst, en emigreerde op 5-8-1955 naar Sidney, Australie. Voor zij verzetswerk kreeg hij postuum een Yad Vashem-onderscheiding.

Ally Mélotte

op

De Willem Pieter van Dijllaan is een straat in de wijk Transwijk van de Nederlandse stad Utrecht.

Zie voor informatie over de gevangenen ook Arolsen Archives

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen.
U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het Digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten.

Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren. Een ingekorte versie zal worden toegevoegd aan het monument in de tentoonstelling.
Tripadvisor