Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken

Yolande Elsa Maria Beekman

Politiek

Geboren

28 okt. 1911
Parijs

Aankomst

Dachau

Overleden

13 sep. 1944

Aanvullingen

Bibliotheek VMA op 19 jul. 2023
Yolande Beekman vermeld als statenloos in Arolsen archive
Bibliotheek VMA op 19 jul. 2023
Yolande Beekman (Parijs, 28 oktober of 7 november 1911 - Dachau, 13 september 1944), van een Zwitsers-Italiaanse afkomst, was een Nederlandse verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Beekman werd geboren als Yolande Elsa Maria Unternährer en groeide op in een gegoed milieu in Parijs; haar ouders waren Zwitsers en Italiaans. Als kind verhuisde ze met hen naar Londen. In augustus 1943 in Engeland getrouwd met de Nederlandse verzetsman Jaap Beekman [ nl.wikipedia.org/wiki/Jaap_Beekman ]. Zij staat vermeld als statenloos in Arolsen archives. Zie ook wikipedia: nl.wikipedia.org/wiki/Yolande_Beekman

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.