Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga naar de hoofdinhoud Ga direct naar de hoofdnavigatie Ga direct naar zoeken
Vlagtwedde Politiek 102608

Geboren

1 aug. 1901
Noordbroek

Aankomst

6 sep. 1944
Dachau

Doorgevoerd

Neuengamme
22 okt. 1944

Aanvullingen

BB op 30 jun. 2015
Landarbeider Zwiert Buurke woonde met zijn vrouw en 4 kinderen aan de Harpel nr.204b (Vlagtwedde) als de oorlog uitbreekt. Buurke is al sinds 1935 actief in de CPN en sluit zich aan bij het communistisch verzet. Er zijn geregeld bijeenkomsten van communisten bij hem thuis, hij is betrokken bij het Noorderlicht en verspreiding van illegale blaadjes en de LO. Op 3-11-1941 wordt hij door de Sipo gearresteerd en gevangen gezet in het Scholtenshuis nadat er een onderduiker was ontdekt in zijn woning die hij verborgen hield voor de bezetter. Zijn verzetsactiviteiten worden dan ook al door de Duitsers vermoed. Op 2-4-1942 arriveerde Buurke in K.L. Buchenwald waar hij wordt geregistreerd onder nr. 2864. Na een gevangenschap van bijna twee jaar in Buchenwald wordt Zwiert Buurke verplaatst naar K.L. Natzweiler waar als Nacht-und Nebelhaeftling 07763 gevangen wordt gezet. Nacht und Nebel was een speciale strafklasse die de 'Chef des Oberkommando der Wehrmacht' veldmaarschalk Wilhelm Keitel in opdracht van Adolf Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog liet instellen om verzetsmensen spoorloos te laten verdwijnen. Als de geallieerde troepen in september 1944 het kamp Natzweiler in de Elzas naderen wordt er tot ontruiming over gegaan en gaat ook Buurke naar K.L. Dachau waar hij op 6-9-1944 aan komt. Zijn verblijf is er kort en op 22-10-44 gaat hij op transport naar K.L. Neuengamme. Nadien moet hij nogmaals verplaatst zijn want hij is uiteindelijk in het Aussenkommando Ellrich van K.L. Mittelbau Dora overleden op 43 jarige leeftijd. Buurke kreeg na de oorlog postuum het Verzetsherdekingskruis toegekent en er is een straat naar hem vernoemd.

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen. U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

*
Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten. De genoemde bevrijdingsdatum en -plaats zijn gebaseerd op de naoorlogse kampadministratie. De werkelijke plaats en datum kunnen hiervan afwijken. ´Vrijgelaten´ betekende uitschrijving uit het concentratiekamp. Soms mocht de persoon naar huis. Maar meestal volgde arbeidsinzet in Duitsland en soms overbrenging naar een gevangenis.
Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren.