Operatie Market Garden

Operatie Market Garden is de naam van een hele grote militaire actie in Nederland, die totaal mislukt.


Luchtlandingsactie
Het geallieerde leger wil met luchtlandingen (parachutisten) belangrijke bruggen tussen Eindhoven en Arnhem veroveren. Zo willen ze het Duitse leger in het westen van Nederland afsnijden van de rest. 


 


Het gebied rond de brug bij Arnhem na de slag.17 september 1944
De Operatie Market Garden begint op 17 September 1944 tussen 13:00 en 14:00 uur met de luchtlandingen. Amerikaanse en Engelse divisies landen bij Son en Veghel, bij Grave en Nijmegen en bij Arnhem. De operatie loopt niet zoals gepland.


Niet goed
Het geallieerde leger dat oprukt vanuit België stuit op sterke tegenstand. De Duitsers blazen een belangrijke brug op, waardoor eerst een tijdelijke drijvende brug moet worden gebouwd. Vooral rondom Arnhem kunnen de geallieerden door slecht gemaakte radioverbindingen niet goed overleggen.


Verkeerbrug bij Arnhem na de slag. Zie voor foto's de website van het Airbornemuseum.Slecht weer
Versterkingen en voorraden kunnen niet worden gedropt omdat het weer te slecht is. Britse troepen stuitten op de Veluwe op twee SS divisies en kunnen de troepen in Arnhem niet helpen.

De brug bij Arnhem
De brug bij Arnhem wordt niet veroverd. De opmars naar Duitsland gaat niet door. Alleen het zuiden van Nederland is bevrijd en niet eens helemaal.

Website van het Airbornemuseum met meer informatie: Operatie Market Garden

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor