Operatie Market Garden

Operatie Market Garden is de naam van een hele grote militaire actie in Nederland, die totaal mislukt.


Luchtlandingsactie
Het geallieerde leger wil met luchtlandingen (parachutisten) belangrijke bruggen tussen Eindhoven en Arnhem veroveren. Zo willen ze het Duitse leger in het westen van Nederland afsnijden van de rest. 


 


Het gebied rond de brug bij Arnhem na de slag.17 september 1944
De Operatie Market Garden begint op 17 September 1944 tussen 13:00 en 14:00 uur met de luchtlandingen. Amerikaanse en Engelse divisies landen bij Son en Veghel, bij Grave en Nijmegen en bij Arnhem. De operatie loopt niet zoals gepland.


Niet goed
Het geallieerde leger dat oprukt vanuit België stuit op sterke tegenstand. De Duitsers blazen een belangrijke brug op, waardoor eerst een tijdelijke drijvende brug moet worden gebouwd. Vooral rondom Arnhem kunnen de geallieerden door slecht gemaakte radioverbindingen niet goed overleggen.


Verkeerbrug bij Arnhem na de slag. Zie voor foto's de website van het Airbornemuseum.Slecht weer
Versterkingen en voorraden kunnen niet worden gedropt omdat het weer te slecht is. Britse troepen stuitten op de Veluwe op twee SS divisies en kunnen de troepen in Arnhem niet helpen.

De brug bij Arnhem
De brug bij Arnhem wordt niet veroverd. De opmars naar Duitsland gaat niet door. Alleen het zuiden van Nederland is bevrijd en niet eens helemaal.

Website van het Airbornemuseum met meer informatie: Operatie Market Garden

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor