Marokkanen

Marokko strijdt mee aan de kant van de geallieerden. Tienduizenden Marokkaanse soldaten vechten mee in Frankrijk en België. Soldaten uit Marokko in Zeeland? !
Sultan Mohammed V verzet zich tegen anti-joodse maatregelen.


Marokkaanse graven in Kapelle Bieselingen (Zeeland). Foto website LBR (zie lbr.nl).Marokkaanse soldaten in Zeeland?!
In Kapelle (Zeeland) zijn 19 graven van gesneuvelde Marokkaanse soldaten, die deelnamen aan de strijd voor een vrij Europa. Voor veel mensen is onbekend dat Marokkaanse soldaten hebben gevochten tegen de nazi's. Hoe zit dat?

Marokko bezet door Frankrijk
Toen Duitsland Frankrijk in september 1939 aanviel verklaarde de Marokkaanse sultan Mohammed V onmiddellijk dat zijn land Frankrijk zou steunen. Dat is bijzonder omdat tot 1936 de Fransen bezig waren geweest om Marokko op een gewelddadige manier te overheersen. Eigenlijk waren de Fransen de bezetters van Marokko.


De sultan beschermt de joden ...
In juni 1940 geeft Frankrijk zich over aan Duitsland. Sultan Mohammed V weigerde zijn joodse onderdanen uit te leveren aan de Duitsers.


... en kiest voor de geallieerden
De Marokkaanse sultan, Mohammed V, vond de strijd tegen de Fransen minder belangrijker dan de strijd tegen Hitler en de nazi's. Hij koos de kant van de geallieerden (o.a. de Fransen, Engelsen, Amerikanen en Russen).


Tienduizenden Marokkanen vechten
In het begin van de oorlog werden 10 regimenten Marokkaanse hulptroepen ingezet in de frontlinies in Noord-Frankrijk en later ook in België. Dat waren meer dan 30.000 soldaten. Toen, dus in 1940, hebben Marokkaanse soldaten Nederland geholpen in Zeeland bij de verdediging van de toegang tot de haven van Antwerpen. Een aantal van hen sneuvelde en een aantal anderen werd krijgsgevangen gemaakt.


Marokkaanse soldaten in Zeeland
Een aantal van de in 1940 gesneuvelde Marokkaanse soldaten ligt begraven op het Franse oorlogskerkhof van Kapelle-Bieselinge op Zuid-Beveland; zij liggen zij aan zij met christelijke en joodse gesneuvelden. Acht Marokkaanse soldaten en hun sergeant werden gevangen genomen. Zij werden in Borsele vastgezet.


Gesneuvelde soldaten
Er is niet precies bekend hoeveel Marokkaanse soldaten zijn omgekomen. Een idee krijgen we door de gevechten in Italië in 1944: hieraan dedenongeveer 70.000 Marokkaanse soldaten mee, waarvan er bijna 3.000 sneuvelden, 500 vermist raakten en 12.500 gewond werden.


Na de oorlog
Na de oorlog werd Marokko, in de persoon van de sultan, door generaal De Gaulle geëerd met de onderscheiding 'Compagnon de la Libération'. Dit was de enige keer dat deze onderscheiding werd toegekend aan een niet-Fransman.

Generaal de Gaulle sprak op 20 juni 1945 bij de overwinningsparade in Parijs, tot de sultan Mohammed V:
'Majesteit, via u wil ik het dappere Marokkaanse volk danken voor de trouw, loyaliteit en de bloedige offers door uw volk gebracht gedurende de tweede wereldoorlog, in het bijzonder gedenken wij de heldenmoed en doodsverachting van uw soldaten, betoond bij de verovering van de Monte Cassino, waardoor niet alleen mijn land maar geheel West - Europa kon worden bevrijd'.


Onafhankelijk
Marokko kreeg de belofte dat het na het einde van de Tweede Wereldoorlog onafhankelijk zou worden. Die belofte werd gebroken. Marokko moest elf jaar na de bevrijding van Europa voor zijn eigen onafhankelijkheid vechten.

Gebaseerd op lezingen van Mohamed Achahboun en Herman Obdeijn over Marokkanen in de Tweede Wereldoorlog. Lezing georganiseerd door LBR in het Verzetsmuseum Amsterdam, november 2003.

Op deze site staat ook een uitgebreid artikel over de Marokkaanse militaire bijdrage aan de strijd tegen Nazi-Duitsland in Europa (1940 - 1945).

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor