Jodenvervolging

De Nederlandse joden worden stap voor stap afgezonderd van de rest van de bevolking. Allerlei plekken worden 'Voor joden verboden'. Er worden steeds meer maatregelen tegen de joden ingevoerd.

Zondebok: geef joden de schuld
Volgens de nazi's in Duitsland zijn joden slechte mensen, die de schuld hebben aan alles wat er niet goed gaat. Is er werkloosheid, of armoede ... de joden hebben het gedaan. Ze worden tot zondebok gemaakt. Een zondebok is wel prettig want die kun je de schuld geven.

Een veelgebruikt woord voor jodenhaat is 'antisemitisme'. De jodenhaat wordt in Nederland aangewakkerd door boekjes waarin de joden als rijk en gierig of als minderwaardig en onderontwikkeld worden afgeschilderd. Zie ook het onderwerp 'jodenhaat'.

Het bekendste vernietigingskamp Auschwitz.Vernietigen
De nazi's sporen in heel Europa joden op om ze weg te voeren (deporteren) naar concentratie- en vernietigingskampen. In de kampen worden ze vermoord. Ze worden er naar de gaskamers gebracht en daarna verbrand in ovens. Het bekendste Nazi kamp ligt in bezet Polen. Zie de kaart van concentratiekampen.

Of de gevangenen moeten zo hard werken of worden zo slecht behandeld dat ze daardoor overlijden. Dat noemen de nazi's vernietiging door arbeid.


Dit soort bordjes hangt bij markten, cafe's, dierentuinen, parken... De Duitse bezetters willen zo de joden en de andere Nederlanders van elkaar scheiden.Holocaust
In Europa zijn ongeveer 6 miljoen joden vermoord. Deze moord op de joden is onvergelijkbaar met andere volkerenmoorden. De nazi's hadden als doel het hele joodse volk uit te roeien. Daarbij is een enorme inspanning geleverd om de joden op te sporen, te vervoeren, in kampen op de sluiten en te doden in grote 'moordfabrieken'. Dat is voor en na de Tweede Wereldoorlog nooit meer op die manier voorgekomen.

De genocide (moeilijk woord voor volkerenmoord) op de joden heeft eigen namen: het heet de holocaust of shoa.


Nederland: uitsluiten en wegvoeren
De Nederlandse joden worden stap voor stap afgezonderd van de rest van de bevolking. Eerst mogen de joden dit niet meer, dan dat niet. De jodenster moet op de kleding worden aangebracht. Ze mogen niet meer op de fiets, dan niet meer met de tram, ze mogen niet in cafe's, niet meer in bioscopen of naar de dierentuin. Parken en markten worden verboden voor joden.


<-- Klik op de afbeelding en lees de artikelen waaraan de Nederlandse joden zich moesten houden.


Kinderen in een joodse klas.
<-- Klik op de foto voor een uitvergroting.
Wat valt je op?

Joodse kinderen worden uit de klas gehaald: ze moeten naar een aparte school voor joodse kinderen. Er komen joodse buurten en straten.


Borden in de stad geven de 'Joodsche wijk' aan waarin joden gedwongen werden te gaan wonen.


<-- Klik op de foto voor een uitvergroting.
Borden in de stad geven de 'Joodsche wijk' aan waarin joden gedwongen werden te gaan wonen.


Werken in Duitsland?!
De joden moeten zich melden voor vervoer naar Duitsland. De Duitsers zeggen dat ze naar werkkampen moeten.

­In Westerbork worden de deuren van een veewagon gesloten. Hoogstwaarschijnlijk zie je op dit beeld 75 personen (75 Pers.) vermoedlijk op weg Auswitsch.Joden die zich niet melden worden vaak 's avonds uit hun huizen gehaald en met tram, vrachtwagen en trein afgevoerd. Weggevoerd via Westerbork
Voordat ze naar Duitsland gaan worden ze naar doorgangskampen gebracht. In Nederland is dat kamp Westerbork in Drenthe.

Daarna worden ze via kamp Westerbork in Drenthe gebracht naar de kampen Duitsland, Polen en Oostenrijk gedeporteerd.

Anne Frank,Dinsdag: wie moet er op de trein?
Elke dinsdag vertrekt een trein met veewagens uit Westerbork; ongeveer 1.000 joden per keer. Mannen, vrouwen, kinderen. Iedereen is bang voor wat er gebeuren gaat. Meer dan 100.000 van de 140.000 Nederlandse joden overleven de bezetting niet.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor