Logo Nationaal Monument Kamp VughtTe zien in Nationaal Monument Kamp Vught van 1 juli 2017 tot 7 januari 2018.
VERLENGD TOT  31 MAART 2018  


Eten in oorlogstijd

Zie ook thema "Eten in oorlogstijd" >

tentoonstelling 

15 oktober 2016 t/m 28 mei 2017


 

Vijf nationaal bekende topkoks namen de uitdaging van het Verzetsmuseum aan: creëer een gerecht met ingrediënten die tijdens de bezettingsjaren beschikbaar waren. Pierre Wind, Bobby Rust, Angélique Schmeinck, Edwin Florès en Julius Jaspers gingen met deze opgave aan de slag. Wat hebben zij bedacht, wat at Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en hoe was de voedselvoorziening georganiseerd? Eten in oorlogstijd geeft een verrassende en onverwachte kijk op
de bezettingsperiode.

Gezonder dan gedacht

Gezonde voeding heeft onze aandacht: minder vlees, vet en zuivel en meer groenten. Groenten het liefst van het seizoen en het liefst zelf verbouwd. Maar wat nu trend is, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog noodgedwongen in praktijk gebracht.
Na de Duitse bezetting kon er vanaf 1940 niets meer worden geïmporteerd en moest Nederland zelfvoorzienend worden. De landbouw werd drastisch aangepast: veeteelt maakte plaats voor akkerbouw. Het dagelijkse menu bevatte hierdoor heel veel minder vlees en vet. De bevolking ervoer deze verandering als een verarming. Mensen hadden een hongergevoel en verloren soms gewicht. Feitelijk kwam men echter niets tekort. Uit later onderzoek is gebleken dat het dagelijks menu tot aan de Hongerwinter juist gezónder werd dan voor 1940... 

Topkoks in de hoofdrol

Voor de tentoonstelling kookten chef-koks samen met de conservator van het Verzetsmuseum gerechten met producten die in die periode beschikbaar waren. Televisiekok Pierre Wind toont dat de recepten in de jaren voor de oorlog zeer vlees- en vetrijk waren. Sterrenchef Bobby Rust kookt zoals in 1940-1941 met bonen als vleesvervanger. ‘Wildplukker’ en kok Edwin Florès maakt een gerecht uit 1942-1943 met ingrediënten uit het Vondelpark. Angélique Schmeinck, chef-kok van 24-kitchen, kookt zoals tijdens de Hongerwinter met bloembollen. Julius Jaspers, bekend van het programma Topchef, stelt een gerecht samen uit een ‘mystery box’ met ingrediënten uit de pakketten van de voedseldroppings rond de bevrijding. 

Persoonlijke verhalen

Ook komen allerlei aspecten van de voedselvooziening tijdens de Tweede Wereldoorlog aan bod, aan de hand van persoonlijke verhalen. Bijvoorbeeld over bonnendistributie, de smaak van kat, de prijs van een pond thee in 1943 op de zwarte markt (180 gulden, een maandloon!), dat er geen ene haring meer te koop was en de jenever zeer schaars werd.

Publicaties

De kleurrijke catalogus met recepten en verhalen is rijk aan historische informatie en een inspiratiebron voor de kookliefhebber van nu! Voor € 12,50 te koop in de museumwinkel.
Bij de museumkassa is voor iedereen een gratis speurboekje af te halen. Ga op ontdekkingstocht in de tentoonstelling en speur naar de antwoorden op vragen van de koks!

Quiz
In de tentoonstelling kun je een uitdagende foodquiz spelen. Oefen hier alvast!

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam
Tripadvisor