Naar de website-versie van het monument Geen nummers maar Namen >

Geen nummers maar Namen

VERLENGD T/M ZONDAG 1 NOVEMBER 2015
Expositie van 23 april t/m 25 oktober 2015 in Verzetsmuseum Amsterdam.

Nederlandse politieke gevangenen in concentratiekamp Dachau

Tussen 1941 en 1945 zaten ruim tweeduizend Nederlanders, voornamelijk politieke gevangenen, in concentratiekamp Dachau. Bij binnenkomst kregen ze een nummer; hun naam deed er niet langer toe.

In de tentoonstelling Geen nummers maar Namen. Nederlandse politieke gevangenen in concentratiekamp Dachau staan de personen achter de nummers centraal.

In samenwerking met Amnesty International wordt ook het lot van hedendaagse politieke gevangenen belicht. Door jongeren geschreven biografieën vormen het uitgangspunt van de tentoonstelling.

Overleven
Het Verzetsmuseum laat zien hoe politieke gevangenen in concentratiekamp Dachau – onder wie veel verzetsmensen – probeerden te overleven in een kampsysteem dat was gericht op ontmenselijking. Jaap van Mesdag maakte muziek, Pim Boellaard kerfde een dambord in de deksel van een kampkist, Lies Bueninck-Hendrikse hield een foto van haar dochtertje verstopt, Willemijn van Gurp schreef een liederen- en psalmenboekje en beeldhouwer Frits van Hall wist kleine reliëfs te maken. Andere oud-Dachauers met een centrale rol in de tentoonstelling zijn Jo Kapteyn, Pim Reijntjes, Herman ‘Stuuf’ Wiardi Beckman, Jan van Kuik, Nico Rost, Ernst Sillem en Hans Johan Teengs Gerritsen.

Ontmoeting tussen generaties
Verhalen van oud-Dachau-gevangenen zijn de afgelopen jaren opgetekend door Nederlandse jongeren. Zij deden onderzoek in archieven, interviewden oud-kampgevangenen en bezochten de plekken waar zij gevangen zaten. Veel jongeren zijn enorm onder de indruk van de verhalen.
‘We hebben er dankzij dit project een vriendin bij! … Zij zet ons aan het denken waar het in het leven echt om gaat’ - Jop Bruin over oud-gevangene Willemijn van Gurp.

Actueel onrecht
Vandaag, 70 jaar na de Tweede Wereldoorlog, worden nog steeds mensen gevangen gezet vanwege hun mening of verzet tegen machthebbers. In samenwerking met Amnesty International is er in de tentoonstelling aandacht voor drie hedendaagse gevangenen:
Raif Badawi (blogger uit Saudi-Arabië, veroordeeld tot onder meer duizend stokslagen)
Aster Fissehatsion (politica uit Eritrea, gevangen zonder tenlastelegging of proces)
Liu Xia (dichter en kunstenares uit China, voor onbepaalde termijn gevangengehouden in haar huis).
Door deelname aan de acties van Amnesty International kunt u direct iets doen om hen te ondersteunen. Ga naar www.amnesty.nl/verzetsmuseum
In een video van Amnesty International roept Ensaf Haider, de vrouw van de Saudische blogger Raif Badawi, minister Koenders op voor hem in actie te komen. Gisteren werd bekend dat het Saudische Hooggerechtshof de straf van tien jaar, duizend stokslagen en één miljoen rial handhaaft.
De volledig oproep van Ensaf Haider is te zien op het Youtube kanaal van Amnesty International.

Interactief monument
Concentratiekamp Dachau werd op 22 maart 1933 in gebruik genomen als eerste permanent bedoelde concentratiekamp, stond model voor alle latere concentratiekampen in nazi-Duitsland en heeft als enige concentratiekamp gedurende de gehele naziperiode gefunctioneerd. Voor veel gevangenen werd Dachau het eindstation. Onderdeel van de tentoonstelling is een interactief monument voor Nederlandse oud-gevangenen. Dit monument geeft u antwoord op vragen als: Hoeveel Nederlandse gevangenen hebben het overleefd? Hoeveel Nederlandse vrouwen zaten er gevangen?
Naar de website-versie van het monument Geen nummers maar Namen >
    • Geen nummers maar Namen expo

Vijf foto´s van het monument in de expositie. © Merijn Soeters.
Klik op de foto of rechtsboven op de pijlen.

Publicatie en andere activiteiten
Voor het project Geen nummers maar Namen werken maar liefst negentien organisaties samen. Er verschijnt een publicatie met alle door jongeren geschreven biografieën van oud-Dachau-gevangenen en een inleiding van Jos Sinnema, initiatiefnemer van het project. Daarnaast worden in het kader van het project veel activiteiten georganiseerd: een podiumpresentatie op 4 mei in Theater Bellevue, presentaties van jongeren en kleine tentoonstellingen op diverse locaties in Nederland, waaronder in Nationaal Monument Kamp Amersfoort. Ook het Nederlands Dachau Comité organiseert bijeenkomsten, waaronder een Dachau-lezing op 24 april in de Rode Hoed, Amsterdam.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam