Bijltjesdag

Na afloop van de Tweede Wereldoorlog willen veel mensen wraak nemen op de 'foute' Nederlanders. 120.000 NSB'ers worden gevangen gezet en vrouwen die met een NSB'er omgaan worden kaalgeschoren.


Oppakken landverraders.Foute Nederlanders een lesje leren
Na de bevrijding willen veel mensen de 'foute Nederlanders' een lesje leren. Dat zijn landverraders, mensen die voor de Duitsers hebben gekozen (bijvoorbeeld NSB'ers), die joden hebben aangegeven, die in het Duitse leger hebbengevochten, die kampbewakers zijn geweest, enzovoorts.


Moffenhoer
NSB'ers worden uit hun huizen gehaald, vernederd en gevangen gezet. Vooral vrouwen die met Duitsers verkering hebben gehad, krijgen het zwaar. Ze worden uitgescholden voor 'moffenhoeren'. Duizenden worden op straat kaalgeknipt terwijl iedereen kijkt. Om hun nek een bordje met ' moffenhoer'.Uit een pamflet uit augustus 1944:
'Juffrouw.
De mof waar je mee vrijt,
gaat spoedig aan de haal.
Als Neerland is bevrijd, draag jij je kopje kaal.'

('Mof' is scheldwoord voor Duitser).
 


 
En een liedje uit die tijd:

'Moet je horen, moet je horen
Er is vannacht een kind geboren
Vannacht om 12 uren
Bij de buren, bij de buren
En de ooievaar zat op het hek
Al met een moffenkindje in zijn bek
Ik heb altijd wel gezeid
Dat die meid met moffen vrijt.'


Kaalknippen na de oorlog gebeurde niet alleen in Nederland en Belgie maar bijvoorbeeld ook in Frankrijk.


NSB-leider Anton Mussert gearresteerd op 7 mei 1945.120.000
Ongeveer 120.000 'foute' Nederlanders moeten naar de gevangenis. Het duurt een paar jaar voor ze een proces krijgen. De eerste straffen zijn hoog: de doodstraf of 20 jaar zitten. Maar uiteindelijk wordt het lager.


 


Doodstraf
Tenslotte worden 34 Nederlanders geëxecuteerd (doodgeschoten), onder wie NSB-leider Mussert.


Onschuldige slachtoffers
Met het bestraffen van de foute Nederlanders gaat ook wel eens wat mis. Onschuldige mensen zijn soms de pineut. Verzetsmensen hebben bijvoorbeeld in de oorlog met de Duitsers samengewerkt en net gedaan of ze NSB'er waren. Dat deden ze om de Duitse bezetter informatie te ontfutselen om mensen te redden. Niet iedere foute Nederlander was fout. En ook een zogenaamde moffenhoer kon in het verzet hebben gezeten.


Siet Tammens
Een Groningse verzetsvrouw Siet Tammens vertelt over haar belevenissen in de Tweede Wereldoorlog ook over dit onderwerp. Zie de filmpjes te bereiken met de link 'Levensverhalen'; klik op knopje start bij Siet Tammens en vervolgens op het knopje start 'Verantwoording afleggen' en wacht tot beeld en geluid verschijnen.