Marokko bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog

‘Vandaag neemt Frankrijk de wapens op voor de verdediging van zijn grondgebied. Het is volstrekt onze absolute plicht de regering van Frankrijk onze erkentelijkheid te bewijzen voor alles wat zij voor ons heeft gedaan. Wij zullen Frankrijk en zijn bondgenoten onze hulpbronnen ter beschikking stellen en voor het brengen van geen enkel offer terugdeinzen.’
Sultan Mohammed V

Frankrijk en Spanje in Marokko
Marokko is eeuwenlang een onafhankelijk land met aan het hoofd een sultan. In 1912 verandert dat. In het zuiden krijgt Frankrijk de macht, en in het noorden en in de Sahara-woestijn Spanje.

De Fransen erkennen dat de sultan belangrijk is, maar trekken zich weinig van hem aan. Ze willen Marokko moderniseren en nemen grond af van veel boeren. De boeren verzetten zich. De Fransen slaan hard terug. Er vallen veel doden. Uit armoede melden veel boeren zich aan bij het Franse leger.

Marokko bij het uitbreken van de wereldoorlog
In 1939 breekt in Europa de Tweede Wereldoorlog uit: Duitsland valt Polen binnen. Daarom verklaart Frankrijk de oorlog aan nazi-Duitsland.

Sultan Mohammed V zegt meteen dat hij Frankrijk zal steunen. Hij laat een oproep verspreiden in alle moskeeën van het land, waarin hij zijn volk vraagt offers te brengen voor Frankrijk.

Onafhankelijkheid
De sultan hoopt dat zijn steun na de oorlog zal worden beloond met de onafhankelijkheid van Marokko. Tienduizenden Marokkanenmelden zich aan bij het Franse leger. Ze vormen aparte legeronderdelen: de 'tirailleurs', de 'spahis' en de 'goums'.

Als kind maakte ik mee hoe mijn dorp door de Fransen werd ingenomen. De soldaten kwamen van alle kanten. Ze bombardeerden het dorp. Er vielen veel doden. Ze namen al ons vee mee en verdwenen. Waarom meldde ik mij aan voor de goums?
Simpelweg omdat mijn vader gedood was door de Fransen. Ik bleef als wees achter en had geen andere keuze dan goumier te worden.’

Said ou Hamou

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor